Naisalkohoolikute seas on üha rohkem üksi kodus tipsutajaid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Torontost pärit 60-aastane paranev alkohoolik Ann Dowsett Johnston kirjutas raamatu uuest naisalkohoolikute generatsioonist, kelle meelest on normaalne üksi juua, et leevendada depressiooni ja tööstressi.

Johnston uuris, kuidas on naiste suhtumine alkoholi muutunud ja avaldas sinna juurde ka oma kogemusi alkoholismist. Tema selgitusel peavad naised tänapäeval tipsutamist normaalseks, vahendab Daily Mail.

«Me suhtume punasesse veini nagu see oleks tume šokolaad,» märkis Johnston, kes on nimetanud end «kaasaegse naisalkohooliku posteritüdrukuks». «Me teame, mis on solaariumi ja transrasvade kahjulikud mõjud, aga me ei tea, mis on meie lemmikuimasti varjukülg.»

Johnston meenutas, et kui ta jõi, ei näinud ta välja nagu ta ema, kes jõi keset päeva ja tarbis lisaks ka kangeid valuvaigisteid. Tänapäeval joovad naised Johnstoni selgitusel rohkem seetõttu, et nad tunnevad, et neil on selleks õigus. «Joomine on muutunud tavaliseks,» märkis ta ja lisas, et haritud keskklassi naised pöörduvad sageli pudeli poole, sest neile tundub, et nad peavad iga rolliga täiuslikult hakkama saama.

Autori sõnul saab selline käitumine alguse ülikoolist. Kui noormehed mängivad joomamänge õllega, siis naised viinapitsidega. Kui nad saavad vanemaks ja kohustusi nii pere kui töö poolt tuleb üha juurde, hakkavad nad alkoholi tarbima pigem kodus, et mitte oma mainet rikkuda.

Mehed joovad enamasti pigem seltskonnas, kuid naised korgivad kodus veini lahti, et töömured klaasi uputada ja lõõgastuda. «Ma sain oma eluga näiliselt väga hästi hakkama,» nentis Johnston, kel õnnestus 2008. aastal kaineks jääda. «Ma ei sõitnud autoga vastu puud ega sattunud vanglasse nagu mu ema. Ma jõin aina veini, kuniks mu pere pani mind fakti ette.»

Naise keha talub teatavasti alkoholi teisiti kui mehe keha. Alkohol kahjustab naise organismi kiiremini tekitades maksahaigusi, mäluprobleeme ja südamekahjustusi. Sellest hoolimata tundub, et naised on üha rohkem alkoholiga kimpus. Doktor Deidra Roachi sõnul on Ameerika Ühendriikides selgeks tehtud, et «alkoholi tarbimishäireid» on rohkem kui viiel protsendil naistest. Uuringutest on selgunud, et kõige rohkem alkoholi tarbivad need naised, kel on hea haridus ja suur sissetulek.

Ann Dowsett Johnston hakkas alkoholi kuritarvitama pärast menopausi, kui ta sai väga vastutusrikka töö ülikooli asedirektorina. Töökaaslased tema joomaprobleemi ei märganud.

Ekspertide selgitusel saabki naiste puhul alkoholism sageli alguse sellest, et naine valab endale pärast pingelist tööpäeva pokaali veini, et rahuneda ja siis lastega tegeleda. Klaasikesest saab aga märkamatult mitu ja tarbitud koguseid võib lõpuks juba võrrelda joomapidudel sissekõmmutatud viinapitsidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles