Loote areng raseduse teisel trimestril

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise trimestri ajal hakkab kõhuke paisuma.
Teise trimestri ajal hakkab kõhuke paisuma. Foto: SCANPIX

Uuri lähemalt rasedusnädalate kaupa, kuidas laps teisel trimestril üsas areneb.

13. rasedusnädal

13. rasedusnädal on tulevase beebi jaoks suur arengukünnis. Terminoloogiliselt rääkides ei ole ta enam embrüo vaid loode. Päev-päevalt näeb ta üha enam välja ja käitub nagu beebi. Teda vaadates tundub nagu ta puhkaks, sest moodustunud silmalaud on koos. Tema käed ja jalad aga liiguvad pidevalt (kuigi sa seda veel ei pruugi tunda). Ta on võimeline ka oma pöialt imema. Sinu beebi on umbes muna suurune. Ta kaalub 14-22 grammi ning on umbes 7 cm pikkune, kirjutab activebaby.ee

14. rasedusnädal

14. rasedusnädalaks on sinu beebi aktiivne ja regulaarne liigutaja. Aga kuna ta on väga pisike, ei pruugi sa tema liigutusi veel tunda. Tulevase beebi nägu on nüüd selgemini eristatav, sest silmad liiguvad üksteisele lähemale ning kõrvad suunduvad  oma lõpliku asendi poole. Üle tema keha hakkab kasvama pehme lootevill. Arvatakse, et see aitab kinnituda areneval epiteelkoel (nahal). Moodustuvad ka kulmud ja juuksed. Ta võib luksuda, kuigi tema kopsud ei ole täidetud mitte õhu, vaid vedelikuga. Arsti külaskäigul võid küsida kuulata beebi südametoone.

15. rasedusnädal

15. rasedusnädalal sirutab beebi oma käed ja painutab need küünarliigestest. Ta on juba piisavalt suur ning sa võid neid liigutusi tunda. Sellel nädalal on sinu beebi õuna või apelsini suurune. Tema luud arenevad ning kasvavad. Ta näeb juba välja nagu beebi, kuid tema nahk on veel õhuke ja läbipaistev – veresooned on nähtavad. Sinu beebil kasvab lootevill (lanugo). See kasvab umbes 26. gestatsiooninädalani.

16. rasedusnädal

16. rasedusnädalaks teeb sinu tulevase beebi keha juba rohkem selleks, et ennast kõige vajalikuga varustada. Tema neerud töötavad ning produtseerivad uriini, mis hiljem väljub nabanööri kaudu. Tema kõhus toimub sapieritus, kuigi ta loodab sinule, et saada kätte vajalikud toitained. Tema välimus muutub, sest kasvavad juuksed, millel võib olla isegi kindel värv. Näolihaste arengu tõttu on ta võimeline avama ja sulgema oma suud, võib-olla isegi naeratama. Sinu beebi on sellel nädalal umbes 11 cm pikkune ja kaalub 85 grammi – ta on umbes avokaado suurune.

17. rasedusnädal

Umbes sellel ajal hakkavad beebi kõrvad esile kerkima ning beebi tajub nüüd helisid. Tal on palju, mida üsas kuulata. Ta on harjunud sinu tugevate südametoonide häälega, mis tekib siis, kui veri läbib sinu veresooni. Ta on võimeline tajuma hääli ka väljaspool üsa – nagu näiteks sinu häält ja muusikat. Keskmiselt tunnevad emad beebi esimesi liigutusi 17. rasedusnädalal. Sellel nädalal on sinu pisike umbes 13 cm pikkune ning kaalub 140 grammi.

18. rasedusnädal

18. rasedusnädalal jätkub sinu beebi tundemeelte areng. Ta on võimeline kuulma helisid oma turvalises keskkonnas. Ta kuuleb sinu südamelööke ning ka väliseid helisid nagu näiteks sinu häält. Ta võib muutuda aktiivsemaks mõne heli peale ja sa tunned teda liigutamas. Selleks hetkeks on beebi veel küllaltki pisike ning tal on üsas piisavalt ruumi, et ennast vabalt liigutada.

19. rasedusnädal

19. rasedusnädalal jätkub loote siseorganite kasvamine. Tema keha on kaetud lootevillaga (lanugo) – pehme karv ja kleepuv pealispind kaitseb beebi nahka kuivamise eest lootevedelikus. Beebi liigutab tihti ja nüüdseks peaksid sa neid liigutusi ka juba tundma. Beebi on kaetud lootevõiga (valge kreemjas aine), mis samuti kaitseb nahka pikaaegse lootevedelikus viibimise ajal. Enneaegsed lapsed on sündides kaetud lootevõiga, ülekantud beebid enam mitte.

20. rasedusnädal

20. rasedusnädalal kogub beebi kasvamiseks varusid. Tema organid asetsevad juba omal kohal. Tema neerud asuvad õiges kohas ning on oma tavapärase oa kujuga. Munandid/munasarjad on oma asukohas. Jätkub aju areng ja kasvamine. Hakkavad tekkima hambad ja ta on võimeline neelama. Kui sa veel ei ole tundnud oma beebit liigutamas, siis nüüd järgnevate nädalate jooksul hakkad sa seda üha rohkem ja rohkem tundma.

21. rasedusnädal

Rasvkiht areneb üle terve beebi keha. Need kihid isoleerivad lapse keha ja tagavad kehasoojuse, kui ta on väljaspool üsa. Tema keha katab lootevill. Tema silmalaud on veel suletud, just nagu beebi magaks aga sagedased liigutused annavad sulle teada, et see pole nii. Sa võid tunda, kuidas beebi luksub. Need imelikud liigutused, mida oma kõhus tunned, on beebi kopsude esimesed katsetused tähtsaks tegevuseks – hingamiseks.

22. rasedusnädal

Sinu beebi aju kasvab iga päevaga. Jätkuvalt arenevad tema tundemeeled. Ta kuuleb sinu südamelööke koos sinu hingamisega. Kui ta liigutab oma sõrmi võib ta katsuda oma nägu või isegi imeda oma pöialt. Tema kopsud saavad küpsemaks ja ta on võimeline tegema isegi hingamisliigutusi. Ta on võimeline ka neelama, kuigi oma esimese toidupala saab ta alles pärast sündi.

23. rasedusnädal

Neil päevadel võib beebil hakata tekkima rutiin – näiteks beebi on aktiivsem õhtuti ja rahulikum päeval. Kõik tema siseorganid asetsevad omal kohal, kuigi need vajavad veel aega kasvamiseks ja küpsemiseks. Tema vestibulaarne süsteem – piirkond ajus, mis on vastutav liikumise taju eest – on esimene piirkond ajus, mis saab küpseks ning beebi on võimeline tajuma kõiki sinu liigutusi. Samal ajal täiustub beebi kuulmine. Uuringud on näidanud, et lapsed, kes kogevad üsas olles valjusid helisid (näiteks pesumasina piiksumine, koera haukumine) ehmatavad nende helide peale vähem siis, kui nad on sündinud. See nädal on oluline arengukünnis beebile – kui ta peaks sündima sellel rasedusnädalal, siis on tal võimalus ellu jääda.

24. rasedusnädal

24. rasedusnädalal läheb osa sinu rasedusaegsest kaalutõusust sellele, et aidata ka kõhubeebil kaalus juurde võtta. Kuna ta on ikka veel kõhnemapoolne, siis tema nahk on kortsuline aga ta on miniversioon sellest, kuidas ta sündides välja näeks. Tema nägu on formeerunud, kõrvad on omal kohal ning tema silmad on välja arenenud (kuigi laud on veel suletud). Tal on ripsmed, küüned ja juuksed.

25. rasedusnädal

Sinu tulevase beebi kopsud arenevad kiiresti, kuigi ta tõenäoliselt vajaks abi hingamisel, kui ta peaks sellel rasedusnädalal sündima. Tema respiratoorne süsteem areneb jätkuvalt, tema ninasõõrmed on avatud ja ta on võimeline hingama – aga mitte õhku enne seda, kui ta on sündinud. 25. rasedusnädalaks on beebi suguorganid välja arenenud (poistel on munandid laskunud). Tema nahk on läbipaistev ja kortsus.Ta kuuleb, kui sinu kõht koriseb ning kuuleb ka sinu häält, kui sa talle laulad. Sinu beebi saab üha teadlikumaks sellest, kuidas tal on võimalik liikuda – ta liigutab sõrmi ja varbaid.

26. rasedusnädal

26. rasedusnädala jooksul avab sinu beebi esimest korda oma silmad. Ta avab ja sulgeb silmi, et harjuda oma uue oskusega. Sinu beebi on veel väiksemapoolne. Tema keha tundub olevat hästi arenenud väljastpoolt, kuid sees toimub veel suur areng (kopsud ja aju). Sinu sündimata laps peab veel kasvama!

27. rasedusnädal

Sinu beebi kopsud ja aju hakkavad küpseks saama. Kuigi tal on suur võimalus ellu jääda, kui ta peaks sündima sellel nädalal, siis vajab ta kasvamiseks siiski veel paari nädalat. Rasvkihi formeerumine jätkub. See kiht aitab beebil reguleerida oma kehatemperatuuri üsast väljas olles ja hoiab tema keha soojana. Ära unusta lugeda beebi liigutusi. Igal lootel on oma aktiivsed ajad (ja tihti on need hilisõhtul, kui tahaksid parasjagu magada). Beebi aktiivsetel aegadel peaks ta tegema 10 liigutust tunnis. Vali üks tunnike ja märgi paberilehele ära liigutused. Kui beebi ei ole liigutanud 10 korda, siis joo mahla ja proovi lugeda järgneva tunni jooksul. Kui ei toimu 2 h jooksul 10 liigutust siis konsulteeri oma arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles