Üheksa müüti beebi vannitamisest

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lastearstid nendivad, et enamikku vastsündinutest vannitatakse valesti. Tavaliselt on selle põhjuseks vanemate inimeste soovituste järgimine. Tasub mõelda sellele, et vanaema noorusest on möödunud palju aega ja teooriad on muutunud.

Vanni põhja tuleks panna rätik. See on üks soovitusi, millele võib kerge südamega «head aega« öelda. Kunagi, kui vannid olid puidust, oli sellel tõesti mõte, aga tänapäevaste vannide puhul pole seda küll vaja, kirjutab Emmede Klubi

Mida rohkem kaaliumpermaganaati, seda parem. Tegelikult võib see aine lapse nahale kergelt põletuse tekitada. Mis siis, et see võib olla ka kasulik, selle kasutamine on riskantsem kui asi seda väärt on. Varem soovitati seda vanni panna ka nabakoha kuivatamiseks ja desinfitseerimiseks.

Mida soojem on veetemperatuur, seda paremini beebi lõõgastub. Igal juhul on liiga kuum vesi lapse kehale koormav. Seda eriti südamele. Lisaks ei ole lapsel selle tulemusena vannis üldse meeldiv olla. Lastearstid ei soovita beebidele kõrgemat kui 37-kraadist vannivett. Aja jooksul võiks veetemperatuuri madaldada umbes 28 kraadini. Enne, kui sa lapse vanni paned, kontrolli kindlasti enda käe või termomeetriga vanni temperatuuri. Kui sa tahad, et beebi lõõgastuks, kasuta selleks massaaži mitte kuuma vett!

Last tuleks vannitada eelnevalt keedetud vees. Keedetud vesi ei ole vajalik. Kraanivesi on lapsele täiesti sobiv. Kareda vee puhul võiks pehmendamiseks veidi kummelit lisada. 

Lapse juukseid tuleb iga kord šampooniga pesta. Uuringud on tõestanud, et seda ei tohiks teha, sest lapse nahk on väga tundlik. Lapse nahal on loomulik kaitsekiht ja šampoon peseb selle ainult maha. Beebi jaoks on kõige parem siiski puhas vesi. 

Beebisid tuleks vannitada pisikeses vannis. Arvatakse, et lapsel on seal mõnusam olla, aga tegelikult tunneb ta ennast piiratuna ja beebivann jääb lapsele väga kiiresti liiga väikseks. Suuremas vannis tunneb beebi ennast vabalt ja saab aktiivsemalt mängida ja liigutada. 

Vannitamisel peaks lapse kõrvu vee peal hoidma või kõrvatroppe kasutama. Tegelikult ei erine beebi kõrvad ehituselt täiskasvanute omast ja vesi ei lähe nii kergelt oluliste organiteni. Kõrvatropid võivad küll mõningal juhul vajalikud olla (kõrvapõletikud), aga üldiselt ei ole neid vaja ja see protseduur ei meeldiks ka beebidele absoluutselt.

Lapse vannile võiks lisada ravimtaimede leotisi. Kindlasti tahtis vanaema sellega head, aga tea, et ravimtaimed ei ole alati ohutud. Need võivad põhjustada nahaärritust ja isegi allergiat. Enne nende kasutamist tuleks kindlasti nende kohta lähemalt uurida. Aruta seda näiteks enda perearstiga.

Vannitamise ajal muuda ruumid väga soojaks. Kui vanemad seda nõu järgivad ja toa lausa «saunaks» kütavad, seavad nad beebi tervise pigem ohtu.

Nõuandeid lapse vannitamiseks

  • Kõige parem oleks beebit iga päev samal ajal vannitada, seda pool tundi enne tema viimast söömist enne ööund. 
  • Vannitoa temperatuur võiks olla umbes 22-24 kraadi. Uksed ja aknad peaksid olema suletud. 
  • Kõigepealt vala vanni jahedat ja seejärel sooja vett. Veetase peaks olema nii kõrge, et see kataks lapse õlad. 
  • Beebit ei tasuks vannitada kauem kui 5-7 minutit. Kui beebi on juba suurem, umbes 8-kuune, võib seda aega pikendada.
  • Kuivata laps peale vannitamist hoolikalt, jälgi eriti ka voldivahesid. Sinna jäänud niiskus võib põhjustada nahaärritust.
  • Vannitamisel ei tohiks ka mängimist ja lõbutsemist ära unustada. Lapsele meeldib vannitamise protsess ja ema hääl. Tavaliselt tekitab vannitamise protseduur ema/isa ja lapse vahel lähedust ja positiivseid emotsioone.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles