Millest tuleks raseduse ajal hoiduda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled esimest korda rase ja tahaksid teada, mida tuleks raseduse jooksul vältida? Babyzone koostas nimekirja asjadest, millest tuleks last oodates hoiduda.

Alkohol, suitsetamine ja narkootikumid võivad kõik arenevat loodet mõjutada. Narkootikumid ja alkohol võivad lootele tekitada vaimset ja füüsilist taandarengut, suitsetavatel emadel võivad sündida aga alakaalulised lapsed ning suitsetamine võib enneaegset sünnitust esile kutsuda.

Kui sa polnud enne teadlik, et eelpool mainitud asjad on raseduse ajal ohtlikud, siis võiksid need nüüd ja kohe maha jätta. Enamik arste on arvamusel, et mõned alkohoolsed joogid ja suitsetamine raseduse alguses ei mõjuta loote arengut.

Liiga suur kogus kofeiini (500 mg või rohkem) võib suurendada nurisünnituse ohtu. Lisaks on välja selgitatud, et suur kogus kofeiini võib suurendada võimalust, et beebi sünnib alakaalulisena.

Keskmises kohvitassis on 137 mg kofeiini, seega üks või kaks tassi päevas ei tohiks mõjuda halvasti. Ole ettevaatlik, et sa päevas soovitatud normi ei ületaks ja pea meeles, et kofeiini võib lisaks kohvile olla ka limonaadides, tees ja šokolaadis.

Ameerika günekoloogide kolledž on hoiatanud, et mullivanne ja saunas käimist võiks raseduse ajal vältida, sest kui kehatemperatuur tõuseb üle 38 kraadi, võivad lootel tekkida sünnidefektid. Enamik mullivanne ja saunu on rasedate jaoks liiga kuumad, aga soe vannivesi (mitte kuum!) on täiesti ohutu.

Rasedatel soovitatakse vältida ka pehmete juustude - feta, Brie, Camembert, sinihallitusjuustud - söömist, sest need võivad olla kokku puutunud listeria-bakteriga. Seda bakterit seostatakse nurisünnituse, enneaegse sünnituse ja vastsündinu põletikega.

Kui sul ei teki paari nädala jooksul pärast eelpool mainitud juustude söömist listerioosile omaseid sümptomeid (grippi meenutavad sümptomid, peavalu, lihasvalu, palavik, iiveldus ja oksendamine), siis tõenäoliselt pole muretsemiseks põhjust. Edaspidi tasuks aga pehmeid juustusid raseduse jooksul vältida.

Kassi liivakasti puhastamine on räpane töö, aga keegi peab ju seda tegema. Ent raseduse ajal tuleks leida keegi teine kassi liivakasti puhastama, sest kassi väljaheidetes võib olla toksoplasmoosi põhjustavat parasiiti, mis võib tekitada nurisünnitust või sünnidefekte.

Kui sul on kass ja pead tema liivakasti puhastama, maini seda oma günekoloogile, aga liigselt ei tasu muretseda, sest toksoplasmoosi esinemine on suhteliselt harv. Tulevikus palu kellelgi teisel liivakasti puhastada. Kui sul pole võimalik teisi paluda seda tööd tegema, kanna kindlasti kaitsvaid kindaid ja pese pärast liivakasti puhastamist korralikult käsi.

Sushis ja toores lihas võib olla parasiite ning baktereid, mis võivad arenevat loodet kahjustada. Kui oled toorest kala või liha söönud, räägi sellest günekoloogile ja ürita tooreid asju tulevikus vältida. Kui oled suur sushi-sõber, ei pea kurvastama oma lemmiksöögist loobumise tõttu, sest küpsetatud sushi on täiesti kahjutu.

Aspiriin ja mõned käsimüügi ravimid võiksid ka raseduse ajal käeulatusest kaugemal olla. Aspiriini on seostatud suurenenud nurisünnituse riskiga. Aspiriini võtmist tasuks samuti naistearstile mainida, aga väike kogus aspiriini raseduse alguses ei tohiks tüsistusi tekitada. Edaspidi tasuks arstiga konsulteerida, kui sul on vaja aspiriini-laadset ravimit võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles