Kuus asja, mis mõjutavad unenägusid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Magamise ajal üritab meie keha teha kõike, et üleval püsida. Selle asemel, et meid üles ajada, põimitakse meid ümbritsevad helid, lõhnad ja tunded sageli meie unenägudesse. Unenägude eksperdi Lauri Loewenbergi sõnul on meie uinuval mõistusel imeline võime tõmmata unenäo süžeesse erinevaid välistegureid.

See tähendab, et nii mõnedki välistegurid võivad meie unenägude kulgu mõjutada. Pea aga meeles, et sinu loomulikud unenäod need, mis pole välisteguritest tingitud aitavad sul töödelda mõtteid ja tundeid, mida sa päeva jooksul kogesid. Kui segavaid faktoreid on une ajal liiga palju, siis ei pruugi sa mõista seda sõnumit, mida unenäod sulle üritavad anda, kirjutab Huff Post.

Helid

Kui oled kunagi oma äratuskella helinat unes kuulnud võib-olla oli see vile või tuletõrjealarm, siis tead, et helid pärismaailmast on võimelised unenägudesse sekkuma. Kuigi mõned inimesed armastavad muusika saatel uinuda, võib muusika Loewenbergi sõnul mõjutada unenägusid liiga palju. Tema kinnitusel on see aeg-ajalt lubatud, aga muusika saatel uinumist ei tohiks igapäevaseks tegevuseks muuta. Pigem tasuks eelistada valget müra, sest see summutab kõik ülejäänud helid ja parandab une kvaliteeti.

Lõhnad

2008. aastal Saksamaal läbi viidud uuringus andsid teadlased naistele REM une ajal nuusutada roose ja halvaks läinud mune. Hiljem selgus, et roose nuusutanud naised nägid ilusamaid unenägusid ja mune nuusutanud naised nägid halvemaid unenägusid. Loewenberg ütles, et kui inimene ärkvel olles nuusutab lilli, šokolaadi või head parfüümi, siis see tekitab positiivseid emotsioone, seega on loogiline, et sarnased lõhnad mõjutavad ka unenägusid paremuse suunas.

Magamisasend

Hong Kongis tehtud uuring tõestas midagi väga huvitavat: nimelt peaks kõhuli magamine suurendama võimalust, et inimene näeb seksuaalset unenägu. See võib tõepoolest nii olla, sest kõhuli magades on suguelundid vastu voodit ning rohkem stimuleeritud ja hingamine võib olla raskendatud, täpselt nagu seksi ajal. Parim moodus unenägude mäletamiseks on samuti seotud magamisasendiga, sest arvatakse, et kui hommikul ärgata samas asendis, milles uinuti, peaks unenäod paremini meeles olema. Kui sa lähed öösel näiteks tualetti ja tahad siis tagasi oma eelnevalt pooleli jäänud unenägu, tuleks samuti võtta sisse sama poos, milles olid enne tualetti minekut.

Vaimne seisund

Mitte eriti üllatuslikult mõjutab unenägusid ka meie vaimne seisund. Näiteks võib depressioon mõjutada seda, milliseid värve sa unenäos näed. Depressiooni ajal võib olla ka raskem hommikul unenägusid meenutada. Loewenbergi sõnul sümboliseerivad ka erinevaid ilmastikunähtused unenäos teatud vaimset seisundit. Näiteks ärevuse ajal võid unes näha tornaadot; selge, rahulik mõistus võib unenägudesse tuua päikesepaistet ning depressioon ja kurbus vihma. Loewenberg lausus, et ilmastikunähtused unenägudes on otseselt seotud meie emotsioonidega päriselus.

Millestki loobumine

Kas oled kunagi mõelnud, miks sa näed unes pitsat ja jäätist, kui sa üritad dieeti pidada? Loewenberg selgitas, et kõik asjad, millest keegi loobub suitsetamine, maiustused ilmuvad nende unenägudesse. Suitsetamisest loobujad võivad pärast loobumist paar aastat näha unes, et nad teevad suitsu, mõni loobuja on isegi 30 aastat hiljem unes suitsu teinud.

Ravimid ja vitamiinid

Ravimid mõjutavad meie unenägusid mitmel moel. Loewenberg sõnas, et paljud retseptiravimid mõjutavad REM und ning võivad unenäod lausa hullumeelseks muuta. Suitsetamisega võitlemiseks mõeldud ravim Nicorette võib näiteks unenäod eriti elavaks muuta. Ravimid võivad mõjutada ka seda, kuidas me unenägusid mäletame. Kui depressioon muudab unenägude meenutamise keerulisemaks, siis antidepressantide võtmine toimib vastupidiselt. Ka vitamiin B6 aitab unenägusid kergemini meenutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles