Tummine lihahautis, mis annab kõledate sügistuultega võitlemiseks jõudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liina Karron

Viinistu Rannaresto perenaine Liina Karron teab, kuis lihast üht toekat sügistormi vastu võitlemise rooga teha.

Üha jahenevad ilmad ajavad perenaised õuegrilli äärest ahju ligi ning Viinistu rannarestorangi võtab menüüsse tagasi möödunud varakevadel popiks saanud toeka liharoa. Ahjus pikalt haudunud ning punaveinilt ja mustadelt ploomidelt maitserohkust kogunud vasikapõsk sulab suus ja annab jõudu sügistormidega võitlemiseks. Kuigi vasikapõsk on selles roas parim tooraine, võib kasutada ka veise kaelatükki, osso bucco’ks mõeldud veisekoodi lõike vm pikka hautamist nõudvat liha. Vasikapõske võib Tallinnas leida näiteks Keskturult.

Vasikapõsk mustade ploomide ja rosmariiniga

•    3 vasikapõske

•    1 suur porgand

•    1 sellerivars

•    4–5 küüslauguküünt

•    100 g musti kuivatatud ploome

•    3 oksa rosmariini

•    3 loorberilehte

•    1 tl musta pipart, veidi soola

•    200 ml vasika- või veisepuljongit

•    500 ml toekat punaveini

Puhasta vasikapõsk välisest kelmest, kuid jäta lihastevahelised kelmed alles. Need sulavad pika haudumise jooksul olematuks ja  annavad roale mõnusalt taheda leeme. Tükelda põseliha 3 tükiks ja pruunista pannil mõlemalt poolt.

Tõsta lihatükid ahjupotti, lisa kõik muud koostisosad, kalla peale puljong ja vein. Aseta pott ahju ning küpseta 150 kraadi juures 3 tundi. Kui liha pehme, tõsta kuumus 200 kraadi juurde ning keeda  kaste veidi tihedamaks. Serveeri rammusa kartulipudru ja röstitud köögiviljadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles