Seitse asja, mis võivad mõjutada mehe viljakust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõned väga igapäevased asjad võivad mõjutada mehe sperma kvaliteeti. YourTango edastab seitse asja, mis mõjutavad mehe viljakust alates ebatervislikest eluviisidest, näiteks suitsetamine ja joomine, kuni äärmiselt veidrate asjadeni, näiteks soja söömine.

Töödeldud liha

Töödeldud liha, näiteks vorstid ja peekon, võivad mehe viljakust oluliselt mõjutada. Teadlased on kindlaks teinud, et meestel, kes söövad pool portsjonit töödeldud liha päevas, on «normaalse» kujuga sperma rakke 5,5 protsenti võrreldes vähem liha söövate meeste 7,2 protsendiga. Ühtlasi on välja selgitatud, et kala söömine võib sperma kvaliteeti parandada.

Teleri vaatamine

Diivanil lösutamine ei mõju mehe tervisele hästi, aga tema füüsiline vorm ja motivatsiooni pole ainsad, mis kannatavad. On kindlaks tehtud, et teleri vaatamist armastavatel meestel on vähem spermat kui aktiivsema eluviisiga meestel.

Alkoholi joomine

Alkoholi tarbimine võib vähendada testosterooni taset, mis omakorda tähendab vähenenud sperma tootmist. Alkoholi tarbimise puhul on oluline mõõdukus.

Seksist hoidumine

Nendel meestel, kel on niigi viljakusega probleeme, tasuks praktiseerida regulaarset seksimist, sest kasvõi üks päev ilma seksita võib sperma toomist veelgi vähendada. Seksist hoidumine muudab ka sperma kuju, mis viitab sellele, et sperma on seisnud.

Stress

Stress ei mõju tervisele mitmel põhjusel hästi, aga stress mõjutab ka viljakust. Tõsine või pikaajaline stress võib mõjutada testosterooni toomist.

Soja söömine

Teadlased on uuringutega kindlaks teinud, et juba väike kogus sojat päevas võib oluliselt mehe sperma tootmist vähendada. Sojas peituvad isoflavoonid jäljendavad östrogeeni.

Sülearvuti ja mobiiltelefoni kasutamine

Kuigi mees võib neist kahest vidinast sõltuvuses olla, ei tohiks kumbagi liiga pikka aega kasutada. Teadlased hoiatavad, et sülearvutist tulenev soojus võib munandikotis temperatuuri tõsta ning seeläbi sperma tootmist vähendada. Samuti on kindlaks tehtud, et pikalt mobiiltelefoniga rääkimine muudab sperma nõrgemaks. Püksitaskus või vööl mobiiltelefoni kandmine vähendab sperma kogust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles