Kui beebi eelistab vaid üht kehapoolt, võib ta nägu deformeeruda

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sinu pisikene siia ilma sünnib, siis on tema kehaasend asümmeetriline. See tähendab seda, et beebi pea on pööratud paremale või vasakule küljele. Pead keskjoonel hoida ja sulle otsa vaadata ehk sümmeetrilist asendit säilitada ta veel ei jaksa.

Pea keskjoonel hoidmist takistavad esialgu beebi kaasasündinud refleksid (asümmeetriline tooniline kaelarefleks – ATKR) ja kaelalihaste nõrkus. ATKR mõjul hoiab beebi pead paremal või vasakul küljel ning tema näopoolsed käsi ja jalg on sirutuses ning kuklapoolsed käsi ja jalg painutuses. Käte ja jalgade asendi tõttu esineb ka lülisamba külgpainutus. Kõnekeeles kutsutakse sellist beebi asendit tihti «vehklejapoosiks» (inglise keeles fencers pose), kirjutab füsioterapeut Maarja Säde lehel activebaby.ee.

ATKR kestab umbes lapse 4. elukuuni, kuid refleksi mõju hakkab vähenema juba 1.-2. elukuul ning on sõltuvuses beebi kaelalihaste jõu suurenemisega. Kui lapse kaelalihased on piisavalt tugevad, siis on lapsel võimalik sellest refleksi asendist väljuda ehk tuua pea keskjoonele ja hoida seda keskjoonel. Kuid kaelalihaste nõrkuse tõttu on esimesel paaril elukuul lapsel oht poole-eelistuse tekkeks, seepärast tuleb olla eriti hoolas beebi pea asendi jälgimise suhtes.

Miks on oluline poole-eelistuse teket vältida?

Kaelalihaste nõrkuse ja ATKR mõju tõttu on lapsel esialgu raske oma pead pöörata paremalt vasakule ning vasakult paremale. Laps küll jälgib sinu liikumist ruumis, pöörab pead valgus- ja heliallika poole, kuid see on tema jaoks veel väga raske tegevus. Esimesel elukuul köidabki last rohkem ere valgus ning hääled ja helid. Seetõttu on eriti oluline jälgida seda, kus asuvad lapse jaoks huvitavad asjad (televiisor, aken, valgustid, kirevad tapeedid/seinad ja ka mänguasjad ning sinu asukoht tema suhtes). Kui kõik põnevad asjad asuvad koguaeg lapse paremal küljel, siis võib lapsel tekkida eelistus vaadata paremale, sest tal pole põhjust ega huvi oma pead vasakule pöörata.

Poole-eelistus paremale tähendab seda, et lapse vaade on enamjaolt suunatud paremale. Kui eelistus on väga tugev, siis võib laps isegi pahameelt välja näidata kui soovid teda teisele küljele magama asetada või pead teisele poole pöörata. Kui laps vaatab tihti ühele küljele, siis võib hakata tema kolju ning eelistatud poole põsesarn ja lõualuu deformeeruma. See tuleneb sellest, et lapse luud on esialgu hästi pehmed ja tundlikud aluspinna survele. Näo ja kolju deformeerumine pole aga ainuke probleem, mis kaasneb poole-eelistusega. Esineda võib ka kehapoolte asümmeetria ehk laps tahab tegutseda rohkem ühe kehapoolega (laps haarab meelsamini ühe käega, pöörab meelsamini üle ühe külje jne). Selle tagajärjel aga muutuvad lapse ühe kehapoole lihased tugevamaks kui teise kehapoole omad. See omakorda võib põhjustada lihaste düsbalanssi ja hiljem ka skolioosi teket. Seepärast on eriti oluline esimestel elukuudel jälgida lapse asendeid ja ümbrust ning soodustada sümmeetrilise asendi arengut.

Soovitused lapsevanemale

•  Magamisel vaheta külgi. Aseta beebi esimestel elukuudel vahelduvalt paremale ja vasakule küljele magama (üks uinak paremal ja teine vasakul küljel). Nii saad kontrollida aluspinna survet beebi koljule ja näole.

•  Jälgi ümbrust, kus beebi tihti aega veedab. Vaata, et lapse jaoks huvitavad asjad ei asetseks vaid ühel küljel. Kui sul on harjumus panna laps iga päev samasse kohta lamama, siis mõne aja tagant vaheta beebi pea ja jalgade asukoht, siis liiguvad paremal olnud stiimulid vasakule ja vastupidi.

•  Aseta mänguasjad beebi rinnaku kohale. Ei tohi unustada, et beebi kõige tähtsam «tööriist» on mänguasi. Tutvusta lapsele mänguasju varakult, asetades neid rippuma tema ette keskjoonele käte ulatusse. Hea on kasutada ka tegelustekki.

•  Katseta erinevaid kandmisvõtteid. Esimestel elukuudel tahab beebi palju lähedust. Beebit süles hoides kanna teda nii paremal kui ka vasakul käel, kõhuli oma kätel, õla peal, seljaga enda poole jne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles