Kui laps ei salli peapesu, tee sellest vahva mäng

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas juukseid kõige paremini pesta, jagab Emmede Klubi spetsialist ja perearst Anna Birka.

Enamasti ei ole beebi juuste pesemine probleemiks. Mõnikord aga juhtub, et peapesust kujuneb lapse ja vanema vahel omamoodi võitlus.

Lapse juukseid ei pea pesema sama tihti kui täiskasvanul. On täiesti piisav, kui seda teha 7-10 päeva tagant. Kui laps hakkab pesemise ajal nutma, mõtle - äkki läks talle kunagi šampoon silma või ehmatas ta veejoa peale?

Alates esimesest vannitamisest tuleks hoolitseda selle eest, et lapsele vannitamine oleks lõbus ja tore ettevõtmine. Isegi kui alguses ei ole vaja beebi pead pesta, võiks seda tasapisi harjutada ja talle õrnalt vett pähe kallata.

Oluline on valida õige šampoon. Enamik vahendeid sobivad nii juuste kui keha pesemiseks. Võib kasutada ka eraldi šampoone, sest need ei ärrita silmi ja ei aja nutma. Ka pudeli avamine ja sulgemine võib olla väikestele sõrmedele väga põnev. Samal ajal saadki sa tema juuksed pestud.

Juuste pesemine kui tore mäng

Mängimine aitab tähelepanu lapse jaoks ebamugavalt juuste pesemiselt eemale viia.

Kui laps oskab juba istuda, võib talle erinevaid mänguasju vanni kaasa anda. Näiteks võib ta oma mängunukul proovida samuti juukseid pesta.

Sel viisil õpib laps, et pead on tore pesta ja see ei pea olema suur võitlus.

Pea on tundlik piirkond

Kui lapsele juustepesu ei meeldi, on soovitatav seda teha kiiresti ja seejärel last kiita.

Kui küsida, miks lastele peapesu ei meeldi, vastab lastearst, et samamoodi ei meeldi paljudele lastele mütsi pähe panemine. Pea on tundlik piirkond ja seda ei puudutata sama sageli kui käsi ja jalgu. Pea vajab kaitset, sest seal asuvad paljud olulised keskused.

Kõige olulisem on pead pesta sujuvalt ja rahulikult ilma stressita. Kui sa muutud rahutuks, teeb seda ka laps. Muidugi võiks kasutada ka spetsiaalselt juuksehooldusvahendeid, mis ei ärrita beebi silmi ja ei tekita lisaprobleeme.

Lohutuseks vanematele - see läheb mööda! Ja senikaua soovime teile kannatlikku meelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles