Kümme asja, mida lapsehoidja sulle ei ütle

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi lapsehoidja abi kasutamises pole midagi halba, tasub enne lepingule allakirjutamist siiski lugeda, mida lapsehoidjad oma tööst ja lapsevanematest arvavad.

Austraalias palkavad karjäärile keskendunud lapsevanemad üha enam lapsehoidja, kes elab pere juures ja veedab lastega koos väga palju aega. Lapsehoidjad on moodustanud ühingu, et koos paremini oma õigusi kaitsta. Ühinguliikmete abiga pani Market Watch kokku nimekirja asjadest, mida lapsehoidjad vanematele tunnistada ei julgeks, kirjutab news.com.au.

«Su laps armastab mind rohkem kui sind.»

Psühholoog Elizabeth Lombardo selgitusel veedavad lapsehoidjad lastega nii palju aega, et lapsed kiinduvad neisse rohkem kui oma vanematesse. «Mul oli üks hoolealune, kes kutsus mind emmeks,» sõnas lapsehoidja Sarena Brook Carter, kes pidas seda ise väga üllatavaks. «Vanemaid polnud kunagi kodus. Mina äratasin lapsed hommikul üles ja panin nad õhtul magama, käisin nendega igal pool.»

«Minu töö kõige halvem osa oled sina.»

Lapsehoidjate sõnul on mitmel põhjusel just lapsevanematega suhtlemine selle töö kõige ebameeldivam osa. Näiteks muutuvad nad sageli armukadedaks ja elavad end hoidja peal välja. Lisaks võivad nad nõuda lapsehoidjalt selliste ülesannete täitmist, millega nad esialgu kokku ei leppinud. Sageli eeldatakse ületundide tegemist või ollakse lihtsalt ebaviisakas ja halb ülemus, kelle alluvuses on raske töötada.

«Ma ei saa alati päästa su lapse elu või vältida vigastusi.»

Kui lapsega juhtub õnnetus või veel hullem – tema elu satub ohtu, ei pruugi lapsehoidja alati teada, kuidas käituda. Isegi kui hoidja väidab tööle asudes vastupidist, võib juhtuda, et tegelikult ei tea ta esmaabist suurt midagi.

«Ma olen ohuks teie suhtele.»

Salasuhet lapsehoidjaga ei otsi vaid rikkad ja kuulsad pereisad. Kuigi seda juhtub harva, siis ikkagi juhtub. Enamasti seetõttu, et see on nii lihtne – lapsehoidja on kogu aeg kodus ja isa tunneb temaga lähedust, sest nad hoolitsvead koos laste eest. Ekspertide sõnul on paare, kes teadlikult palkavad vaid sellise lapsehoidja, kes ei meeldi seksuaalsel tasandil ei mehele ega naisele.

«Sa maksad mulle liiga vähe.»

Sageli makstakse lapsehoidjatele mustalt. See on ebaseaduslik ja sellest tulenevalt jääb lapsehoidja ilma ka lisahüvedest, millele tal õigus on.

«Ma kaeban sind kohtusse.»

Enamasti jõuavad uudistesse vaid need lood, mis on seotud kuulsustega. Näiteks on oma ülemusega halbade töötingimuste tõttu kohtus vaielnud Sharon Stone’i ja Alanis Morissette’i lapsehoidjad. Enamasti on kohtusse jõudnud töövaidluste probleemiks tasustamata ületunnid ja töövigastused.

«Ma olen targem kui sina.»

Tänapäeval on lapsehoidjad paremini haritud kui näiteks kakskümmend aastat tagasi. Võib juhtuda, et su lapsehoidja on nutikam kui sina.

«Ma ei hoia su saladusi.»

Kõik, mis su kodus juhtub, ei pruugi saladuseks jääda. Lapsehoidjad suhtlevad omavahel, räägivad oma tööst ja perekonnast ka sõpradele ning mõnikord isegi meediale. Endine Kardashianide lapsehoidja Pam Behan kirjutas näiteks oma kogemustest raamatu «Malibu Nanny».

«Ma tean, et toas on kaamera.»

Üha rohkem on neid vanemaid, kes peidavad koju kaamera, mis päeva jooksul toimuvat salvestab. USAs tegutsev turvafirma Brickhouse Security on täheldanud, et viimastel aastatel on lapsehoidjate jälgimiseks mõelnud salakaamerate müük järsult tõusnud. Kaamerate kasutamine on saanud tavapäraseks.

«Uuri hoolikalt mu tausta.»

Vähe on neid lapsehoidjaid, kes on saanud selleks korraliku väljaõppe. Enamasti palgatakse rahapuuduse tõttu ilma diplomita hoidja. Seetõttu on eriti oluline, et lapsevanemad uuriks põhjalikult, kes on see inimene, kelle hoolde lapsed jäetakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles