Kuidas pimedatel hommikutel kiiremini voodist üles saada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui olete viimasel ajal ilmateateid jälginud, olete ilmselt tähele pannud, et temperatuurid on langemas ja väljas läheb järjest varem pimedaks. Kuna ka hommikuti on kauem pime, siis võib ärkamine tõeliselt raske olla. Kuidas ärkamist enda jaoks kergemaks muuta?

Lisaks eelpool mainitule tuleb oktoobrikuu lõpus ka kella keerata, mis tähendab seda, et hommikuti ärgates on väljas veelgi pimedam kui praegu. Briti naisteportaal Female First konsulteeris uneeksperdi John Brammiga, kes jagas nõuandeid, kuidas hommikuti kiiremini üles tõusta.

Ära tõmba kardinaid ette. Sõltuvalt sellest, millisel kellaajal sa ärkama pead ja milline keskkond on su akna taga, võiksid näiteks proovida seda, et sa ei tõmba õhtul kardinaid ette, et valgus hommikul tuppa paistaks. Kui akna taga on tänavavalgustuspostid, mille valgus sulle otse voodisse paistab, siis tuleks ilmselt kardinad ikkagi ette tõmmata, vastasel juhul on õhtul raske uinuda.

Toatemperatuur magamistoas võiks olla püsiv. Optimaalne toatemperatuur uinumise ja ärkamise jaoks on 16-18 kraadi. Kui toas on soojem, siis võib magamine olla raskendatud, sest sul on teki all liiga palav ning ka hommikune ärkamine muutub raskemaks.

Loo magamistoas ideaalne keskkond magamiseks. Hea ööuni mõjub hästi tervisele ja aitab hommikul kergemini ärgata. Veendu, et su madrats poleks liiga vana ega teeks seljale liiga. Ühtlasi tasuks magamistoas ka kõige väiksemad valgusallikad välja lülitada. Eksperdid soovitavad ka telerit mitte magamistuppa paigaldada.

Ürita igal õhtul samal kellaajal voodisse minna. Su kehal on bioloogiline kell ja on tähtis, et järgiksid pidevalt sama rütmi. Paljud meist on nädalavahetustel pikalt üleval, kuid see võib keha bioloogilise kella segi paisata ning seetõttu on esmaspäeva hommikul raskem ärgata. Ürita igal õhtul samal kellaajal magama minna.

Ära jää hommikul voodisse pikutama. See soovitus võib küll palju kriitikat saada, aga proovi hommikuti vastu panna kiusatusele voodisse pikutama jääda. Täpselt nagu samal ajal magama minemine, on ka samal ajal ärkamine vajalik keha loomuliku rütmi jaoks. Proovi nädal aega äratuskella helina peale kohe voodist üles tõusta ja näed peagi, et see tuleb sulle kasuks.

Proovi hommikuti võimelda. Iga uneekspert võib kinnitada, et hea ööune jaoks on võimlemine tähtis, aga võimlemine võib aidata ka hommikuti kiiremini ärgata. Näiteks kasvõi 20 minutit venitusharjutusi tehes ärkab keha kiiremini üles ning tunned end terve päeva vältel energilisema ja värskemana.

Vähenda kofeiini tarbimist. Päeva jooksul kofeiini tarbimise piiramine aitab õhtul paremini uinuda ning ühtlasi ka hommikul kergema vaevaga ärgata. Paljud meist lausa «vajavad» hommikul tassikest kohvi, et tõeliselt üles tõusta, aga kofeiinisõltuvusel on mitmed negatiivsed küljed. Proovi kofeiini tarbimist piirata ja näed peagi, kuidas see su unerütmile mõjub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles