Pirgit Toomel: Stabiilsed Ebastabiilsed

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Avastasin enda jaoks uut sorti väljendi inimestele, kes proovivad suhtes olla, kuid peale suhte ülesehitamist ei ole see ikkagi see. Seda uuesti ja uuesti ja uuesti... Tänasest päevast nimetan neid «Stabiilseteks Ebastabiilseteks».

Arvan, et enamik meist on olnud suhtes, kus tahame pühenduda kuni hetkeni, mil asjaolud teekonna omasoodu viivad. Olgu see siis tingitud liiga noorelt alustatud romaaniga, probleemidest vanemas eas, mil takistuseks võib saada võimuvõitlus täiskasvanud egode vahel või igav stabiilsus, mis on paljude aktiivsemate inimeste suurimaks hirmuks. Kallim, kes ükshetk tundus parim, ei pruugi seda enam peale armumise mitme faasi läbimist olla. Kirele järgneb intiimsus, intiimsusele pühendumus, pühendumusele stabiilsus ja stabiilsusele üksluisus, mis kipub kõikide kergekäeliste elunautijate igapäeva vaimu ja hinge rõõme lämmatama. Seda enam, kui ümberringi on nii palju võimalusi ja ahvatlusi, mis parematele jahimaadele kutsuvad. Kaua sa seda ühte ja sama foie gras’d ikka jaksad süüa?

Tark mees taskus ütles mulle, et paljuski on selline olukord tänapäevaseks probleemiks inimestele, kel on võimalus teha isekaid valikuid. Teisisõnu pidas ta silmas ambitsioonikaid ronijaid, kes on oma eesmärgid seadnud pilvelõhkujate tippudesse. Samm-sammu haaval unistuste poole liikumine avab rohkem uksi, mis omakorda viib rohkete valikuteni. Võimalused aitavad elu mitmekesisena hoida, kuid sealjuures ka vähem stabiilsena. Ühed tahavad oma rõõme kellegagi koos jagada, teised üksinda seigelda, mis on pigem omane karjäärile keskendunud eluvendadele. Peeglisse vaadates tuleb öelda, et ega ka meie, naisterahvad, seda valikut meestele kergeks ei tee. Miks muidu enda sääri ja rinda näidatakse või poolpaljaid pilte Facebooki postitatakse? Lihtsad nipid, mis alati töötavad. Vaevalt, et üks kena sensuaalne vaatepilt heteroseksuaalse mehe reaktsiooni ükskõikseks jätab. Usu mind, seal näos on vähemalt muie! 

See on naise olemus ja välimus, mille peale mehed tänaval pead pöörates järgi vaatavad. Sajandeid tagasi oli meestel raskem kohata jalustrabavat alfaemast, kes oma seksapiiliga mööda linna ringi kõndides päid hullutas. Oli ajastu, mil naised ei kasutanud kunstripsmeid, kunstküüsi, Botoxit, silikoonrindasid ja olid sotsiaalse surve läbi kohustatud oma keha varjama. Huvitava faktina tooksin välja asjaolu, et kuigi Babüloonlased leiutasid enne Kristuse sündi depilaatorid, olid mitmete allikate kohaselt karvased naised kauges minevikus meeste jaoks seksikad. Võib-olla on see ka põhjuseks, miks moesuunad on alles eelmise sajandi lõpust aktiivselt toetanud lühikeste kleitide ja pükste kandmist. Mis on kaasa aidanud siledate säärte näitamisele ja sellega omakorda muutnud tänapäeva ahvatluste maaks.

Võttes arvesse meeste instinktiivset vajadust paljuneda, ei saa nende otsustamatust püsiva partneri valikul ka hukka mõista. Küll aga võib halvasti vaadata inimeste peale, kes panevad oma kaaslase tundma väljavalituna seda siiralt mõtlemata. Kiitust nendele, kes karmi tõega oma verivärsked silmarõõmud üle valavad. Kui sa ei plaani elu Happily Ever After ja oled Stabiilne Ebastabiilne, siis ole piisavalt julge seda ka esimesel kohtingul välja ütlema. Kui parem töökoht teises linnas, riigis, mandril või teine naine on potentsiaalseks nõrkuseks püsivusele rutiini küüsis kannatades, siis ole aus säästes nii enda kui ka teiste aega. Paraku peab siinkohal tõdema, et mõnest korrast saab harjumus  ja harjumustest võib tekkida elustiil stabiilsest ebastabiilsusest. Püsivust otsivatel naistel oleks kõige mõistlikum metsa kolida ja Tarzaneid otsida, sest limiteeritud võimalused garanteerivad püsivuse ja seeläbi ka stabiilsuse. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles