Kuidas mõjutab tervist kauem magamine?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teame kõik, et mida kauem magame, seda rohkem puhkame end välja ja tunneme end paremini. Aga kas paar minutit unelisa annab ka mingeid tulemusi? Tuleb välja, et kasvõi ühe tunni võrra kauem magamine mõjutab tervist ja heaolu.

BBC ajakirjanikud tahtsid välja uurida, milliseid erinevusi leidub nende inimeste tervises, kes magasid kauem ja nende, kes magasid vähem. Selleks võeti seitse vabatahtlikku, keda uuriti kahe nädala vältel unekliinikus, vahendab Yahoo! Shine.

Osalejad jagati suvaliselt kahte gruppi: ühel grupil lasti nädal aega 6,5 tundi magada, teine grupp magas nädala jooksul aga 7,5 tundi. Teise nädala alguses vahetati gruppide unetunnid ära.

Teadlased tegid nii kognitiivseid kui ka vereteste ja selgus, et tund aega pikemal unel on oluline mõju: ligikaudu 500 geeni olid une jooksul mõjutatud ja paljud neist vastutasid väga oluliste funktsioonide eest.

Kui inimene magas vähem, siis geenid, mis kontrollivad immunvastuseid ja stressile reageerimist muutusid aktiivsemaks. Samuti aktiveerusid geenid, mida seostatakse diabeedi ja vähktõbedega. Mis juhtus siis, kui osalejad magasid kauem? Need geenid muutusid vähemaktiivseks.

Kuigi antud uuringus osales väga väike grupp inimesi, on tulemused siiski olulised: meie keha ja organism vajavad puhkust ning und, vastasel juhul seisame silmitsi negatiivsete tulemustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles