Seks raseduse ajal: vastused kõige levinumatele küsimustele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seksist rääkimine oma arstiga võib tekitada piinlikkust, ka vanemas eas. Kui oled lapseootel, võib tekkida aga terve hulk küsimusi selle kohta, kas ja kuidas võib seksimine loodet mõjutada.

Ent kui mõtled selle peale, et su arst on sinuga kõik need üheksa kuud ning on juba näinud su suguelundeid (ja olgem ausad, näeb neid raseduse ning sünnituse käigus veel), siis võib-olla ei tasuks nii tagasihoidlik olla, sest arst on just kõige õigem inimene, kellele raseduse ja seksiga seonduvaid küsimusi esitada, kirjutab GalTime.

Bostonis naistekliinikus töötav Jennifer Lesko jagas kolme kõige enam levinud küsimust, mis lapseootel vanematel on seoses rasedusega ja seksiga.

Kas seks võib põhjustada nurisünnitust?

Paljud paarid on mures loote tervise pärast seksuaalvahekorra ajal ning mõned lausa kardavad, et vahekord võib põhjustada nurisünnituse, aga see ei vasta tõele. Uuringud on näidanud, et nurisünnitused - eriti need, mis esinevad raseduse alguses - on põhjustatud kromosoomihälbe või teiste kasvava lootega seonduvate probleemide tõttu.

Kas seks teeb lootele haiget?

Ei sina ega partner pea muretsema, et loode võib vahekorra käigus viga saada. Teda kaitsevad lootevedelik ja emakalihased. Ühtlasi tasuks teada, et naise emakakael on raseduse ajal suletud, seega ei tasu karta, et teatud «võõrkeha» võib seksi ajal last puudutada või torkida.

Kas raseduse ajal on turvaline seksida?

Dr Lesko sõnul on raseduse ajal seksimine täiesti normaalne ja ohutu tegevus. Günekoloog Paula Kolbas on sellega nõus. Ta selgitas, et naised võivad seksi raseduse ajal veidi karta, sest on pärast seksi või seksil ajal märganud veritsust. See on raseduse alguses normaalne nähtus, kuid dr Kolbas rõhutas, et kui see probleem jätkub ka hiljem, tuleks kindlasti arstiga konsulteerida. «Kui sul esineb raseduse ajal seksides kõhukrampe või veritsust, tasuks seda oma arstile kindlasti mainida, et välistada tõsisemad probleemid,» lisas Kolbas.

Arstid tõid välja ka mõned seisundid, mil ei ole soovitatav raseduse ajal seksida: platsenta eesasetsus, enneaegne membraani rebenemine ja emakakaela ebakompetentsus. «Kui sul esineb raseduse ajal komplikatsioone, näiteks platsenta eesasetsust, ennetähtaegset sünnitust või sul on lühike emakakael, siis tuleks seksist hoiduda,» hoiatas Kolbas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles