Kuidas kindlaks teha, et lahutus on õige samm?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Elus tuleb mitmeid raskeid valikuid teha, otsustamine, kas abielu tuleks lõpetada või mitte, on tõenäoliselt üks raskematest. Tegemist on sinu abielu, sinu perekonnaga. Kuidas teada, et on õige aeg selle lõpetamiseks? Või tuleks hoopis kokku jääda ja suhte kallal tööd teha?

GalTime rääkis lahutuseksperdi Robin Sieboldiga, kes ütles: «Tuletan sageli segaduses olevatele paaridele meelde, et inimesi ei saa vahetada nii nagu autosid. Järgmine mudel ei pruugi sugugi olla parem või probleemideta.»

Siebold lisas, et kuigi on mõned kindlad põhjused, miks tasuks suhe lõpetada vägivallatsemine või probleemid alkoholi või narkootikumidega, millele ei soovita lahendust leida, siis paljud paarid ütlevad, et peamine põhjus suhte lõpetamiseks on see, et suhtes ollakse õnnetud. Aga kas seda tunnet tekitab tingimata partner? Või tuleneb see kusagilt sinu enda seest?

«Kui me ei suuda leida õnne enda seest, siis pole ükski teine inimene võimeline seda tunnet pikka aega hoidma,» selgitas Siebold. «Kui oled siiani keskendunud sellele, mida sa partnerilt EI SAA, äkki oleks nüüd aeg võtta luubi alla need asjad, mida sa SAAD partnerilt?»

Hinnata tasuks ka seda, mida sa ise suhtesse panustad. Millal oli viimane kord, kui mõtlesid, mida võiksid partneri heaks teha, selle asemel, et pidevalt keskenduda sellele, mida tema sinu heaks teeb või ei tee? «Maailm oleks tunduvalt parem paik, kui annaksime endast rohkem ja keskenduksime teistele inimestele,» lausus Siebold.

Üks võimalus, kuidas seda teha, on uuesti süüdata õnneliku suhte leek ühiste huvide abil. Võiksite minna tantsukursustele või kutsuda lapsehoidja, et mõnel õhtul kohtingule minna. Sieboldi sõnul võib mõnikord tunduda, et suhe on seisma jäänud, sest me pole seda edendanud. Seda sidet on aga lihtne taastada ühiste tegevuste kaudu.

Ärge unustage paariteraapiat. Isegi kui see ei aita teil praegust suhet päästa, võib sellest suur abi olla tulevaste suhete jaoks. Pane vastu kiusatusele kõik oma probleemid mõnele sõbrale ära rääkida, pöördu selleks pigem professionaali poole.

Millised probleemid võivad veel lahutuseni viia, kui need jäävad tähelepanuta? Sieboldi sõnul tasuks tähele pannu näiteks seda, kui teie suhtest on kadumas või juba kadunud seks. Ära eelda, et partner on sellise asjaga rahul. Seksuaalprobleemid tekivad tavaliselt suhtlemisest. Inimeste sugutung on erinev ja mõnikord tuleb minna kompromissile, mitte seksida vaid siis, kui sul on selleks tuju.

Kuidas te oma suhtes konflikte lahendate? Sageli kipub olema nii, et üks inimene tõmbub eemale, samal ajal kui teine tahaks probleemist rääkida. Austage üksteise erinevaid lähenemisviise probleemidele, aga leppige kokku, et istute koos maha ja kuulate teineteist. Siebold soovitas kasutada näiteks munakeedukella, mille abil saab määrata aja, kui üks partneritest räägib ja teine kuulab ning seejärel vastupidi. Kui sul tuleb teise kõnelemise käigus midagi meelde, mida tahaksid öelda, kirjuta see üles, ära sega tema jutule vahele.

Siebold tõi välja ka finantsprobleemid, mis kipuvad suhtest läbi voolama nagu erinevad emotsioonid. Tema arvates ei ole mõistlik selline lahendus, kus üks partner tegeleb rahaasjadega ja teine ei tea neist midagi. Mõlemad peaksid toimuvaga kursis olema ja mõistma, mis seis rahadega on.

Mida iganes te teha ei otsustaks, soovitas Siebold edasi liikuda väärikusega ning mitte üksteisele sõda kuulutada. Eriti juhul, kui teil on ühiseid lapsi. «Lastel on mõlemat vanemat tarvis. Hoolimata sellest, kas te lahutate või mitte, olete üksteise elus ikkagi edasi tänu lastele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles