Vana hea malm

, Hooaeg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära pane keraamilist ahjuvormi kunagi tühjalt ahju, sest ilma vedeliku või toiduta võib see ahjus puruneda.
Ära pane keraamilist ahjuvormi kunagi tühjalt ahju, sest ilma vedeliku või toiduta võib see ahjus puruneda. Foto: Erik Riikoja/Hooaeg

Juba vanadel headel aegadele teati, et parimad biifsteegid ja hautised on alati valminud malmnõudes. Ehkki paksupõhjalised praepannid on tänapäeval ka oma praadimisomadustelt väga head, ei ole need siiski «vana head malmi» täielikult kõrvale lükanud ega asendanud.

Malm on tänuväärne materjal – see talub karmi kohtlemist ja kõrgeid temperatuure. Võtab sooja endasse ning jagab selle ühtlaselt laiali, luues küpsetamiseks tasakaaluka keskkonna, mis muide annab üsna palju andeks ka ülekuumutamisel.

Malmi peetakse keeruliseks materjaliks. See ei ole tõsi − nooremal kasutajaskonnal lihtsalt puuduvad teadmised, kuidas malmi kasutada ja hooldada. Kui nõu võetakse kasutusele vaid üks või kaks korda aastas, võib juhtuda, et see ei saavutagi oma parimaid omadusi, vaid on alati alles nn sissetöötamisstaadiumis. Malm on nagu hea vein, mis aastatega ainult paremaks läheb. Lisaks on teda imelihtne pärast kasutamist puhastada – piisab vaid pühkimisest majapidamispaberiga või jooksva vee all loputamisest.

Malmnõude üks väheseid halbu omadusi on selle kaal. Seetõttu tasuks ostmisel proovida panni ja pajaga ümberkäimist ja nende tõstmist.

Ja mis peamine − malmnõudes valmistatud hautised ja ahjupraed valmivad küll kaua, kuid sel ajal, kui toit valmib, on sul vabadus teha muid asju. Külasta näiteks oma kodust spaad või mängi lastega lauamänge! Ja veel, tõsta ka liha vähemalt pool tundi enne toidu valmistama asumist külmikust välja – nii tuleb roog mahlakam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles