Traagiline õnnetus Austraalias: autosse unustatud beebi suri

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps magab autos. Pilt on illustreeriv.
Laps magab autos. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Kolmapäeval leiti Austraalias Helena Valleys lastehoiu ees seisvast autost elutu pisipõnn, kelle isa oli terveks päevaks üksi autosse unustanud. Selline hirmus õnnetus on šokeeriv, kuid paraku pole see esimene kord, ega jää ilmselt ka viimaseks.

Politsei on juhtunu uurimisega veel ametis, kuid teadaolevalt pole sündmuses midagi kahtlast ning seda käsitletakse kui traagilist õnnetust, kirjutab news.com.au.

Isa selgitusel läks ta pärast tööpäeva lapsele hoidu järele, kuid kasvatajad ütlesid talle, et sel päeval last kohale ei toodudki. Šokis isa läks tagasi autosse ja avastas tagaistmelt surnud poja.

Kuidas saab selline asi üldse juhtuda?

Sarnaseid juhtumeid on olnud üsna palju. Lapsevanemad unustavad väikelapse autosse ning hiljem selgub, et pisike on surnud.

Ajakirjanik Gene Weingarten võitis Pulitzeri preemia artikliga, milles ta uuris lähemalt 15 sarnast juhtumit Ameerika Ühendriikides. Ühel kohutaval päeval juhtus lausa kolm samasugust traagilist õnnetust.

Weingarten kirjeldas, kuidas täiesti tavalised inimesed lihtsalt unustavad, et neil on beebi autos, tegelevad oma igapäevaste toimingutega ja unustavad lapse austosse. See ei juhtu hoolimatusest, nad tõesti usuvad, et viisid lapse kas päevahoidu, vanema või lapsehoidja juurde.

Lihtne on järeldada kõige hullemat ja süüdistada vanemaid, kuid Weingarten uuris lähemalt, mis need olukorrad ringis.

«Tuleb välja, et seda juhtub ka rikastel. Ja vaestel, ja keskklassi inimestel. Eri vanuses ja eri rahvusest lapsevanematel. Emadel võib see juhtuda täpselt sama suure tõenäosusega kui isadel,» selgitas Weingarten. «See juhtub nii krooniliselt hajameelsetel kui fanaatilistel korraarmastajatel, nii ülikooli haridusega inimestel kui ka neil, kes vaevu lugeda oskavad.»

Viimase kümne aasta jooksul on oma lapse autosse unustanud ja nõnda tema surma põhjustanud hambaarst, postisaatja, sotsiaaltöötaja, politseinik, raamatupidaja, sõdur, jurist, elektrik, protestantlikvaimulik, rabi õpilane, õde, ehitustööline, õppealajuhataja, psühholoog, ülikooliprofessor, pitsakokk, lastearst ja ka raketiteadlane. Mitu lapsevanemat sõitis lapsele järele ise märkamata, et surnud laps on autos.

Möödunud kuul leidis üks Texase perekond auto tagaistmelt surnuna beebi Lillian Isabel Guerra. Tema isa viis suuremad lapsed kooli, aga kõige väiksema unustas.

Sellele sarnane katastroof juhtus pisikese Elena Petrizziga, kes oleks just kaheaastaseks saanud. Isa Lucio avastas elutu lapse palavast autost 2011. aastal. Isa oli täiesti veendunud, et viis lapse lasteaeda.

See, kuidas midagi sellist on juhtunud, sõltub konkreetsest olukorrast. Enamasti peetakse peasüüdlaseks inimese psüühikatjaajutegevuse eripära.

Psühholoog Michael Carr Greggi sõnul tegutsevad inimesed igapäevaselt samu käitumismustreid järgides, n-ö ühes voolus. See tähendab, et rutiinseid toiminguid tehakse nagu autopiloodil ja keskendutakse teistele asjadele.

Kuigi imikute surmajuhtumid on selle ekstreemseimateks näideteks, oleme me kõik mingil määral nimetatud hajameelsust kogenud. «Üks kord juhtus minuga midagi sarnast. Ma panin lapse turvatooli auto katusele,» meenutas psühholoog. «Last ei olnud küll selle sees, aga ma sõitsin minema, tool katusel. Ma ei mäletanud absoluutselt, et oleksin selle turvatooli auto katusele jätnud.»

Aju läheb n-ö autopiloodile, kui mõtled näiteks intensiivselt õhtule, aga igapäevasel trajektooril pole vaja auto juhtimiseks erksalt mõelda. Molekulaarse füsioloogia professor David Diamond ütles lisaks Washington Postile, et see võib võimenduda, kui inimene on stressis. «Seda põhjustab oluliste faktorite nagu unepuuduse, stressi, tunnete ja rutiinimuutuse kombinatsioon,» selgitas ta. Nende tegurite tõttu võib inimese teadlik mõtlemine olla liiga nõrk.

Kolmapäeval Austraalias juhtunud õnnetust veel uuritakse, et selgitada välja täpne surma põhjus. Nii poilitsei kui lastehoid kinnitavad, et tegemist oli õnnetusega. Lastehoiu töötajad proovisid poissi elustada, kuid nende püüd jäi tulemusteta. Töötajatele pakutakse nõustamist, et juhtunuga toime tulla.

Lastehoiu direktor Kim Beange kiitis töötajate professionaalsust ja oskuslikku reageerimist ning kinnitas, et lapsehoiu lapsed ei kuulnud õnnetusest midagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles