Kuidas head vanemad oma lapsi rikuvad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsevanematena üritame käituda nii, et lastel oleks hea olla. Tahame, et neist kasvaksid targad ja edukad inimesed, et nad oleksid enesekindlad, aga mitte ülbed.

Anname endast parima, et lapsi õigesti kasvatada ja et anda neile edasi väärtushinnanguid, mida nemad kunagi oma lastele saavad jagada. Kas oled kindel, et teed oma last kasvatades kõik õigesti? Mõtle uuesti. Siin on viis moodust, kuidas head vanemad oma lapsi rikuvad, kirjutab The Stir.

Ütled lapsele, et ta on tark

Iga lapsevanem tahab uskuda, et tema laps on tark, aga lapsele selle ütlemine võib põhjustada selle, et lapse saavutused ei vasta tema oskustele. Pigem tasuks lastele öelda, et nad peaksid pingutama ja vaeva nägema. Psühholoog Carol Dweck sõnas, et sellisel juhul tekib lapsel mulje, et ta suudab oma saavutusi kontrollida. «Laps näeb, et ta kontrollib oma edu. Kui lapsele rõhutada, et ta on tark, siis see on väljaspool lapse kontrolli ning sellest tulenevalt ei oska laps hiljem läbikukkumistega toime tulla.»

Teed kõik, et laps oleks õnnelik

Tahame, et laps oleks kogu aeg õnnelik, aga see ei tähenda, et tema elus aeg-ajalt mõnda mõõnaperioodi ette ei tuleks või et laps poleks kunagi kurb. On tähtsam talle selgitada, et tunded on pelgalt tunded, olulisem on see, kuidas me tunnetele reageerime.

Päästad pidevalt oma last

Kuidas peaks laps õppima oma tegude eest vastutama, kui vanem teda pidevalt hädast välja aitab? Kui laps jääb mõnes aines suvetööle, ära süüdista õpetajat ega hakka tema vastu vanematelt allkirju koguma, lase lapsel suvetööl käia, et ta sellest õppetunnist kasu saaks.

Tood pidevalt ettekäändeid

Samuti teeksime lapsele suure teene, kui ei tooks nende nimel pidevalt ettekäändeid. Kui laps unustas vanaemale sünnipäevaks õnne soovida, siis on see tema süü, sina ei pea sellepärast vabandama ega selgitama, et lapsel oli kiire või palju kodutöid.

Sead lapse alati esikohale

Laps on praegu sinu jaoks kõige kallim inimene maailmas, aga ühel päeval on ta täiesti tavaline täiskasvanu, kes peab ise hakkama saama. Ära hellita last liialt, lase tal ise kogemusi saada ja elama õppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles