Lugeja kirjutab: ämm on minust vaid kümme aastat vanem

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Naine24 lugejamängu teemaks oli seekord ämma ja minia vahelised suhted. Selle kirja autor kirjeldab, mismoodi erineb tavalisest minia-ämma suhtlusest olukord, mil ämm pole miniast oluliselt vanem ega ka elukogenum.

Minu ämm on minust kümme aastat vanem. Küsite, kuidas see võimalik on. Lihtsalt - minu abikaasa on minust kümme aastat noorem.

Suhted minu ja ämma vahel on enam kui põnevad. Nagu ikka, on igaühel oma arusaam enda rollist.  Minu ämm soovis olla oma poja abikaasale esmane nõuandja, kes ütleb, kuidas kastruleid pesta, millest salatit teha ja kuidas nohu ravida. Minu, kui minia teadmised-oskused olid aga nimetatud vallas juba välja kujunenud ning  ämma soovitused osutusid ülearusteks.

Minu ämm soovib jätkuvalt olla oma pojale heaks nõuandjaks. Olen küll oma peres saavutanud esmase nõuandja staatuse, aga ikka kuulame üheskoos ämma (mõnikord uskumatuid) soovitusi.

Ämm ei saa olla mulle sõbranna, sest sõbrannadeks kasvatakse aja jooksul, neid seob ühine ajalugu, neil on palju ühist, nad usaldavad-räägivad kõigest jm. Suur osa maailmas toimuvast (nõukogude aeg, taasiseseisvus) on läbi elatud minul samal ajal kui ämmal. Naiste omavahelised füsioloogilised ja vaimsed teemad on meil samuti üksteisele kergesti mõistetavad. Ometi, kõigest ämm-minia omavahel rääkida ei saa, mis sest, et palju on ühist.

Minu ämm arvatavasti ootab, et tema minia (nagu tavapäraselt peredes enamasti kombeks), temalt aeg-ajalt nõu küsiks. Juhtumisi on meie peres enamasti niipidi, et ämm küsib nõu hoopis minialt.

Ma arvan, et me mõlemad otsime võimalusi, kuidas me omavahel veelgi paremini suhtleksime. Ootus teineteisele on arvatavasti meil olemas, kuid selge arusaam või piiride jaotus ei ole meil (kas kellelgi on?) välja kujunenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles