Seitse asja, mida saad praegu muuta ja mis mõjutavad kogu su ülejäänud elu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisipakkujas tuleb olla kindel.
Reisipakkujas tuleb olla kindel. Foto: SCANPIX

Tee hea tervise juurde polegi nii keeruline kui paljud arvavad, tarvis on teha oma elustiilis vaid mõned muutused. Hoolimata sellest, et leidub erinevaid tablette, seerumeid, treeningkavasid ja protseduure, mis lubavad nooremat välimust ja pikka iga, võitleb siiski suur hulk inimesi ülekaalu, haiguste ja üleüldise rahulolematusega oma elu üle.

Kas tahaksid oma elu lihtsate muutuste abil paremaks teha? Järgnevalt on välja toodud seitse põhimõtet, mis muudavad paremaks su tervise ja seeläbi kogu elu, kirjutab Allwomenstalk.com.

Dieet

Kui arvuti keeldub normaalselt töötamast, siis ilmselt lülitad selle korraks välja ja siis uuesti sisse? Keha käitub samamoodi, vajades aeg-ajalt taaskäivitust ja paastumine on loomulik moodus, kuidas oma süsteeme taaskäivitada. Paastumine puhastab keha mürkainetest, muudab ainevahetuse kiiremaks ja vähendab põletikke.

Kuidas alustada? Kui paastumine ja puhastuskuur tundub liialt keerulise ettevõtmisena, proovi näiteks ühel päeval nädalas või kuus ainult vedelikke tarbida. Lõpuks harjub su keha sellega ja siis suudad ka pikemalt paastuda ning paremaid tulemusi saavutada.

Treening

Võib vast väita, et trenn aitab elusid päästa. Trenn suurendab endorfiinide, serotoniini ja dopamiini tasemeid, hoides su heatujuhormoone üleval ja stressihormoone all. See võitleb haigustega, tõstab energiataset ja aitab kehakaalu kontrolli all hoida. Ja kuna sa saad valida täpselt sellise treeningvormi, mis sulle endale kõige rohkem meeldib, siis saad tõeliselt nautida seda, et oma tervise eest hoolitsed.

Kuidas alustada? Kui sa pole regulaarse treeninguga harjunud, siis on hea alustada aeglaselt ning ajapikku koormust tõsta. Sea omale eesmärgid ja ürita trenni teha koos sõbraga, sel viisil on motivatsioon suurem ja püsid kindlalt õigel teel.

Pea päevikut

Päeviku pidamine on hea moodus oma tunnete, mõtete ja ideede, mida sa teistega jagada ei taha, väljendamiseks. Tunnete üles kirjutamine aitab asjadel paremini silma peal hoida ja nõuab seda, et seaksid oma mõtted ritta teisiti, kui neist rääkides. Päeviku pidamine on ka hea aju treening, aidates hoida mõtteid ja mälu teravana ka vanemas eas.

Kuidas alustada? Vahet pole, kas eelistad päevikut pidada arvutis või kirjutad mõnda märkmikusse, kõige lihtsam on hakata üles kirjeldusi oma päevast, mainida inimesi, kellega kohtusid ja emotsioone, mis sind valdasid. Kui sul pole aega, et iga päev midagi kirjutada, ürita seda teha vähemalt paar korda nädalas.

Suhtle teistega

Suhted on olulised emotsionaalse tervise jaoks. Lähedaste suhete loomine ja nende hoidmine on hea moodus, kuidas kogeda kuuluvustunnet ning veeta aega inimestega, keda sa armastad. See on ühtlasi ka hea moodus, kuidas oma tuju tõsta.

Kuidas alustada? Suhtle oma pereliikmete ja sõpradega sel viisil, mis on sinu jaoks kõige mugavam. Näe vaeva, et suhelda, külas käia ja oma elu armastatud inimestega jagada. Ära keeldu sellest, kui keegi pakub sulle võimalust uute inimestega tutvumiseks.

Mediteeri või palveta

Mediteerimine ja palvetamine võimaldavad sul kiire elutempo juures aeg maha võtta ja oma keha ning mõtteid rahustada. Läbi meditatsiooni saad näha «suuremat pilti», mis aitab oma elu ja probleeme analüüsida. Sel rahulikul ajal väheneb ka stress ja su vaimsed võimed paranevad.

Kuidas alustada? Tee iga päev väike paus, et palvetada või mediteerida. Lahuta end igasugustest segajatest, et saaksid olla vaikuses ja rahus. Ajapikku ürita järjest rohkem aega pühendada mediteerimisele või palvetamisele, et saaksid oma päeva peale mõelda.

Naudi oma tööd

On tõestatud, et südamerabanduse ja stressi vahel on otsene seos ning kuna suurema osa oma päevast veedame tööl, on oluline, et töö ei tekitaks stressi ning oleks meeldiv. Ürita leida töö, mis sulle meeldib või proovi kuidagi praegust olukorda paremaks muuta.

Kuidas alustada? Kui võimalik, vaata tööturul ringi, äkki on midagi meeldivat saadaval. Kui sa ei saa hetkel töökohta vahetada, siis ürita oma töögraafikut ümber tõsta nii, et kõige nauditavamad tööülesanded jäävad tööpäeva lõppu. Sel viisil on sul, mida oodata ja lõpetad tööpäeva positiivsete tunnetega.

Leia omale hobi

Sageli unustatakse hobid, sest töö ja pereelu nõuavad niivõrd palju aega ning tähelepanu. Aga hobi võib tegelikult aidata sul hea tervise juures olla. Meeldiva tegevusega tegelemine võib aidata stressi ja südamehaiguste riski vähendada ja vererõhku alandada. Nauditavale tegevusele keskendumine mõjub hingele samuti nagu mediteerimine.

Kuidas alustada? Leia aega tegevuse jaoks, mida naudid, olgu selleks muusika, aiandus, sport või käsitöö. Hakka tegelema mõne unustatud hobiga või proovi midagi uut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles