Kuidas käituda, kui sina rõõmustad raseduse üle, aga su mees mitte?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rasedus, ka planeerimata, peaks naise jaoks olema rõõmus aeg. Aga mida teha, kui su meest ei tee see uudis sugugi õnnelikuks?

Naise jaoks on üks raskemaid otsuseid see, kas jätta laps alles või mitte. Isegi kui naine suudab otsustada, mida lapsega teha, ei pruugi tema otsus mehe omaga ühtida. Ja see tekitab suhtes tõsiseid probleeme, kirjutab YourTango.

Ema ja lapse vahel leiab aset loomulik sideme loomine. Teaduslikud uuringud on kindlaks teinud, et raseduse ajal liiguvad loote rakud ema kehasse, seega pole ime, et ema tunneb lapsega tugevamat sidet kui isa. See ei tähenda, et kõik naised tunneksid alati raseduse üle rõõmu, aga füüsiline side lootega muudab naise emotsioonid alati keerulisemaks.

YourTango ekspert Trudy Johnson selgitas, et naised ja mehed reageerivad rasedusele erinevalt. «Alguses ei pruugi mehed rasedusega üldse emotsionaalselt seotud olla,» sõnas Johnson, «mehed pigem keskenduvad materiaalsele poolele ja mõtlevad, kuidas suurema perega hakkama saada.»

Kuigi selline käitumine võib jätta eemaloleva mulje, on see meeste puhul siiski normaalne. «Kui su mees kipub tavaelus probleemseid olukordi vältima, siis võib juhtuda, et rasedusest kuuldes lükkab ta su esialgu eemale ja peab mõneks ajaks oma «koopasse» mõtlema minema. Kui sa sellisel hetkel talle peale käid, muudad olukorra vaid hullemaks,» hoiatas Johnson.

Mida siis teha? Jää rahulikuks, mõtle positiivselt ja jää enda esialgsele otsusele kindlaks. «Kui annad mehele mõtlemisaega ilma teda taga ajamata või temalt midagi nõudmata, meelitad ta oma koopast välja ning ta on valmis sulle vastu tulema,» lausus Johnson.

Kui mees on midagi otsustanud, kas ta võib veel oma meelt muuta? Või kas oleks vale loota, et mees võib veel rasedusega leppida? Mitte päris. Mõnikord on lihtsalt vaja aega, et infot töödelda. Sageli tekitab mehes kahtlusi see, kas ta on võimeline lapsele hea isa ja sulle truu kaaslane olema.

Räägi temaga. Tee nimekiri rasedusega seonduvatest tunnetest, kasutades võimalikult palju mina-lauseid. «Ma olen alati unistanud emaks saamisest», «abort on minu põhimõtetega vastuolus» jne. Ole siiras ja ole valmis oma tundeid mehele avaldama.

Samal ajal ürita mõista tema seisukohta. Milline oli tema suhe oma isaga? Kui oskad näha vanemaks saamist läbi tema silmade, siis mõistad paremini, miks ta selle vastu võib olla. Kuula tema ebakindlusi ja muresid. Kui näitad talle, et sind huvitab tema arvamus ja tunded, siis näitad talle, et ta pole üksi.

Aga mis siis, kui mees ei muudagi oma arvamust? Mis siis, kui jääd üksi, ilma mehe toetuseta? On normaalne, et see võib sinus paanikat tekitada, aga Johnson soovitas naistel oma arvamusele kindlaks jääda. Kui mees pole toetav ega kuula sinu arvamust, võib olla aeg see suhe lõpetada. See ei pruugi olla esimene kord, kui ta sinuga nõus pole.

Rasedus võib tekitada segaseid emotsioone ja see on normaalne. Imelik oleks pigem see, et kui rasedus ei tooks esile ärevust, elevust ja ülevat tunnet. Sinu maailm pööratakse tagurpidi kõigi magamata ööde, mustade mähkmete ja nutmisega. Aga samas tuleb ette ka palju ilusaid ja ainulaadseid hetki: lapse esimesed sammud, magamine sinu kaisus ja armas naer. Terve ülejäänud elu oled kellegi ema. Ja kui sa oled otsustanud ema olla, siis ei tohiks keegi sinult seda võimalust ära võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles