Moos, mis sobib piparkookide ja sinihallitusjuustu juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liina Karron

Viinistu Rannaresto perenaine Liina Karron leiutas keedise, millel iseloomu rohkem kui tavalisel vili-pluss-suhkur-variandil.

Igal sügisel sama mure: küll on õuna-, küll ploomiuputus, siis jälle pressib tuppa kreegikoorem või pirnilaadung.
Kui esimesed purgid traditsioonilist vili-pluss-suhkur-keedist valmis, tekib tahtmine tulemust kuidagi mitmekesistada. Just nii leiutasin mõne aasta eest kreegi ja kreeka pähkli keedise, mis talvisel ajal sobib eriti hästi toekate juustude lisandiks.

Kreegimoos kreeka pähklitega

Koguses tuleb u 7 dl moosi, mille võiks jagada pisikestesse purgikestesse.

•    1 kg kreeke (sobivad ka väiksemad tumedad ploomid)

•    0,4 kg suhkrut

•    200 g kreeka pähkleid

•    1,5 dl dessertveini

•    0,5 dl palsamiäädikat

•    0,5 tl soola

•    5–6 musta pipra tera

Pese kreegid, nõruta ja aseta paraja suurusega keedupotti. Lisa 1 dl vett ja lase keema tõusta. Keeda keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades 20 minutit. Riisu hoolsalt vahtu.

Samal ajal aseta teise potti pähklid ja dessertvein ning keeda samuti 15 minutit.

Kreegikivide eraldamiseks kurna keedus läbi hõreda sõela. Kalla saadud püree uuesti juba kasutatud potti ning lisa suhkur, sool, must pipar ja palsamiäädikas. Lase keema tõusta ja keeda tasasel tulel veel 20 minutit, samal ajal vahtu riisudes.

Kurna kreeka pähklid – pähklite mõru maitse jääb keeduvedelikku –, lisa need moosile ja lase läbi kuumeneda. Tõsta moos steriliseeritud purkidesse ja sule kohe.

Moos sobib suurepäraselt jõuluaegsete piparkookide ja sinihallitusjuustuga, niisamuti igasuguste rammusate, rikkaliku maitsega juustude juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles