Demjanov: Eesti toidul on oma koht, aga seda tuleb arendada

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Demjanov.
Dmitri Demjanov. Foto: Artur Sadovski

Uue aasta alguses, 14. jaanuaril toimuva tulevikutoidu konverentsi korraldaja ja Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja Dimitri Demjanovi sõnul on Food For Future idee kiigata aastasse 2025.


«Just täpselt nii palju ehk 15 aastat tagasi algas New Nordic Food programm, mis on teinud tänaseks uue põhjala toidu võrdväärseks vana Euroopa suurköökidega nagu Hispaania, Prantsusmaa ja Itaalia,» ütles Demjanov.

«Eesti jäi kõrvale, kui põhjala toit oma võidukäiku alustas, ja selleks ongi konverents üles kutsutud, et hoida üleval Eesti toidu peenraid uue põhjala toidu põllul, oleme ju põhjala maitsete juurtega,» lausus Demjanov.

Demjanov rõhutas, et Eesti toidul on oma koht, aga seda tuleb arendada.

«Kõiki huvitab, mida me tulevikus sööme ja 15 aastat on see vahemaa, mil võiksime hakata rääkima Eesti köögist maailmatasemel,» ütles Demjanov.

«Meil on õnneks tahet ja võimalusi, et luua konkurentsivõimelist toitu ja selleks on oluline, et leviks mõtlemine, milles toiduärist saaks ühel hetkel toidukultuur,» lisas ta.

Uue toidu suundadeks peab Demjanov tervislikkust, puhtust, autentseid maitseid, selget eristumist, uute tehnoloogiate kaasamist ja toidukultuuri arendamist riigis nii sisse- kui ka väljapoole.

«Näiteks Viljandi asub Mulgimaal ja seal peaksid olema parimad mulgikapsad,» märkis Demjanov.

Food For Future 2010 konverentsil astuvad üles gastronoomiamaailma eksperdid ja kogu kulinaarse maailma juhtivad trendiloojad Taanist, Hispaaniast ja Suurbritanniast.

Konverentsipäeval toimub ühtlasi Bocuse d'Or Eesti finaalvõistlus, kus toidutegemises võistlevad Eesti juhtivad tippkokad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles