Toidud, mis vähendavad puhitustunnet ja muudavad kõhu lamedamaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oleme kõik tundnud seda paisumistunnet oma kõhus. See tunne pole ainult füüsiliselt ebamugav, vaid mõjutab ka su tuju ja enesehinnangut. Miks see juhtub ja kuidas seda peatada?

Aeg-ajalt tuleb ette, et kogeme kõhus puhitustunnet. Puhitust tekitavad tavaliselt kogunev vedelik või gaasid, aga puhitust ei tekita mitte gaaside liigne kogus, vaid see, mida keha tekkiva gaasiga teeb. Hea uudis on see, et puhitustunnet saab õigete toitude abil vähendada, kirjutab youbeauty.com.

Riis (täielikult seeditavad süsivesikud). Mõned toidud, eriti mõned süsivesikud, on kas seedimatud või vaid pooleldi seeditavad. Need võivad tekitada gaaside kogunemist ja sellest tulenevalt puhitust. Riis on aga hea aseaine tärklisega toiduainetele nagu nisu, kaer, mais ja kartul. Riis on täielikult seeditav ega tekita kõhugaase.

Banaan (kaalium). Puhitustunne pole alati gaasidega seotud. Süüdi võib olla ka rohke naatriumi ehk soolaste toitude tarbimine. Näiteks valmistoitudes on reeglina palju soola, mis säilitab vedelikke kehas. Kaalium aga aitab naatriumi mõju vähendada. Kehas õige veetasakaalu säilitamiseks on oluline leida sobiv vahekord naatriumi ja kaaliumi vahel. Kui eilne soolane õhtusöök tekitab puhitustunnet, lisa oma hommikusöögile mõned banaaniviilud.

Jogurt (probiootikumid). Regulaarselt jogurti söömine suurendab laktobatsillide ja bifidobakterite - heade bakterite - osakaalu seedeelundkonnas, mis normaliseerivad seedeelundkonna tööd ja ennetavad puhutust. Parim valik on tavaline, rasvatu või madala rasvasisaldusega jogurt. Kui eelistad veidi magusamat maitset, lisa jogurtisse värskeid marju.

Taimetee (põletikuvastane toime). Uuringutega on kindlaks tehtud, et piparmünt aktiveerib valuvastase kanali kõhus, mis leevendab põletikke. Kiireks leevenduseks võta lonks piparmünditeed, et lõdvestada seedetrakti.

Kurk (looduslik diureetikum). Kui su kõht on juba punnis ja tunned ebameeldivat puhitust, siis värske kurk on ideaalne snäkk su kõhule. Kõrge vee ja madal kiudainete sisaldus suurendavad pissil käimist ning see muudab sind omakorda saledamaks.

Papaia. 2009. aastal läbi viidud uuring näitas, et küps papaia on mõõdukalt kõhtu lahtistava toimega ja soodustab soolestiku tööd. Kuigi see pole kõige kergemini saadaolev puuvili, tasub siiski kaaluda papaia söömist. Lisa värske papaia lõike näiteks smuuti sisse.

Pea meeles, et toidud mõjutavad erinevaid organisme erinevalt. Kui tunned muret selle üle, kui tihti sul esineb puhitustunnet, pea toidupäevikut, et välja selgitada, milliseid toiduaineid võiksid vältida. Aeg-ajalt puhituse tundmine on normaalne, aga kui seda esineb sagedasti, siis võib see viidata mõnele tõsisemale terviseprobleemile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles