Kuidas sünnitusjärgsest depressioonist üle saada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pärast lapse sündi on lisaks suurele rõõmule emal ka palju uusi muresid ja vastutusi. Tuleb harjuda uue rolliga, mis võib alguses segadusse ajada. Lisaks saab värske ema sageli beebi kõrvalt vähem magada.

Suhtle teiste emadega. Teiste emadega suhtlemine pakub vaheldust ja suhtlemisrõõmu. Ema võib lastetarvete poes, pargis või beebikoolis teistele vanematele ligi astuda ja vestlust alustada. Lisaks on internetis olemas ka rohkelt beebifoorumeid, kirjutab Emmede Klubi.

Jälgi beebit. Kui ema on rahulik, rahuneb ka laps. See on tõestatud fakt. Sama efekt toimib ka vastupidi. Last jälgides muutub ema rahulikumaks ja mõistab paremini, mida beebil vaja on. 

Saa lapse nutust aru. Nutmine on esimestel elukuudel üheks peamiseks suhtlusvormiks oma emaga. Iga kord kui laps nutab, ei pruugi ta süüa tahta. Võib-olla soovib ta lähedust või on tal hoopiski uni? Kui ema teeb lapse nuttudel vahet, oskab ta ka lapsest paremini aru saada.

Vähem on rohkem. Väga palju erinevaid kohti ja inimesi on lapsele liiga suur väline stiimul ja ta võib närvilisemaks muutuda. Kui võimalik, ürita vältida olukordi, kus paljud erinevad inimesed päeva jooksul beebit süles hoiavad ja temaga suhelda üritavad. 

Uni. Lapsele on parem naeratav, mitte väsinud ema. Kui sa oled väsinud, ära rutta esimesena viimaseid kodutöid tegema, vaid ürita koos beebiga puhata. 

Leia aega ka iseendale. Seda soovitust on emadel tihti kõige keerulisem järgida. Kuidas ma saan omaette aega veeta, kui mul on kodus pisike beebi? See ei tähenda, et sa peaksid terve päeva eemal olema. See on emale ja lapsele nii emotsionaalselt kui füüsiliselt keeruline. Eriti kui ema last imetab. Kui laps magab, lihtsalt puhka, loe ajakirju või veeda mõni hetk arvutis. Võib-olla oled sa oma hobid hooletusse jätnud? On aeg need uuesti käsile võtta. 

Hangi professionaalset abi. Sünnitusjärgne depressioon ei ole väljamõeldis, seda võib esineda paljudel värsketel emadel. Kui sa tunned ennast pikka aega depressiivselt, pöördu kindlasti professionaali poole. Sa ju tahad oma lapsele parimat? Tema jaoks ongi õnnelik ja puhanud ema parim!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles