Imiku massaaži ABC – harjutusi ja nõuandeid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Beebiga tegelemine aitab pisikesel maailmaga kohaneda sealjuures end turvaliselt tundes – see on hea viis lapse ja vanema vahelise sideme tugevdamiseks. Üks lihtsamaid viise beebiga tegelemiseks on beebi masseerimine, kirjutab activebaby.ee lehel füsioterapeut Maarja Säde.

Massaažiga võid alustada juba esimestel päevadel peale beebi sündi. Esialgu on sobilikud ainult beebi keha silitused ja paitused. Hiljem, kui laps on massaažiga harjunud, võid kasutusele võtta tugevamad ja intensiivsemad massaaživõtted. Tugevamaid massaaživõtteid võid rakendada alates beebi teisest elukuust. Regulaarne beebi masseerimine aitab vähendada lihaspingeid, normaliseerib lihastoonust, parandab liigeste liikuvust, mõjub soodsalt söögiisule ja unerežiimile ning aitab kaasa beebi üleüldisele motoorsele arengule, rääkimata veel paljudest positiivsetest psühholoogilistest efektidest.

Kui sul on plaanis hakata beebit masseerima, siis vali selleks hetk, mil beebi on puhanud ja söönud (hea, kui viimasest söögikorrast oleks möödunud vähemalt pool tundi). Laps ei tohiks ka viril olla. Kui laps muutub massaaži käigus pahuraks, siis lõpeta selleks hetkeks massaaž ja proovi teda mõne aja pärast uuesti masseerida (siis kui beebi on rahunenud). Juhul, kui laps ei rahune, siis jäta sellel päeval masseerimine vahele.

Esialgu võiksid teie massaažiseansid olla umbes kümne minuti pikkused. Kui laps hakkab massaažiga harjuma ja seda ka nautima, siis võid tasapisi pikendada massaaži kestvusaega kuni 20-30 minutini. Hea oleks, kui massaaž kuuluks teie igapäevarutiini, samamoodi nagu seda on söömine ja magamine. Veel parem kui teed beebile massaaži iga päev umbes samal ajal ning samade tegevuste järgselt. Nii saab beebi pikkamööda aru, et selline ongi tema päevakava ning lõpuks hakkab ta juba ise massaažiminuteid ootama.

Massaažiga katsetamist võite alustada jalgadest, sest jalgadega laseb beebi kõige meelsamini tegeleda. Hiljem, kui beebi on puudutusega harjunud, võid masseerida beebi selga, rinnakut ja käsi. Omal kohal on massaaž ka gaasivalude leevendamises. Massaaži gaasivalude leevendamiseks võid teha igapäevaselt, vastavalt vajadusele ka mitu korda päevas. Reeglina ei ole vaja beebi masseerimiseks kasutada õli või kreemi. Juhul kui sulle tundub, et käsi ei libise hästi beebi kehal, siis võid kasutada masseerimiseks naturaalseid õlisid (mitte beebiõli) ja beebi õrna naha jaoks mõeldud kreeme. Kui beebil esinevad jäsemetes lihaspinged, siis on soovitatav masseerida hästi rahulikus tempos, sel juhul on massaaž lõõgastav. Kui sinu eesmärgiks on teha jäsemetele toniseerivat massaaži, siis tuleb lähtuda vastupidisest põhimõttest ja teha massaaži pigem aktiivsete sujuvate liigutustega.

Jalgade massaaž

Iga kehaosa masseerima asudes tuleb esimese võttena alati kasutada silitust - õrn paitus masseeritaval kehaosal. See võte on hästi pindmine ning eesmärgiks on luua lapsega kontakt ning valmistada masseeritav koht ette tugevamateks võteteks. Silitamise ja kõikide ülejäänud massaaživõtete tegemiseks võta ühe käega lapse pahkluu ümbert kinni ning aseta tema jalg painutusse – siis on beebi jalalihased lõdvestunud. Jälgi, et beebi jalg oleks põlve- ja puusaliigesest terve jalamassaaži vältel painutuses. Teise käega alusta silitamist – esialgu beebi reiel ning seejärel sääreosal. Silitamine läheb sujuvalt üle silumiseks. Silumisel avalda beebi jalale paitusi tehes veidikene rohkem survet. Silumine on juba tugevam võte. Silumisel liigu ülesse tugevama survega ning alla tulekul ära tugevat survet avalda. Ka selle võtte tegemist alustad reie osast ning seejärel võta ette sääre silumine, jällegi suunaga alt ülesse.

Silumisvõtte tugevuse indikaatoriks on nahavärvus. Nahk muutub silumisel kergelt roosakamaks aga ei tohi muutuda tulipunaseks, vastasel juhul on massaaživõte liiga tugev. Ära tee massaaži ka liiga õrnalt, sest muidu jääb mõjutamata kõige olulisem osa – lihas – ning saavutame efekti vaid nahal. Seega tuleb masseerida beebit mõõduka tugevusega. Masseeri ainult jala lihaselist osa, ära tee tugevamaid võtteid näiteks põlveliigestele ja käte puhul küünarliigestele. 

Silumisvõttele järgneb hõõrumine. Hõõrumiseks võid kasutada sõrmeotsi või pöialt, olenevalt masseeritava ala suurusest. Hõõrumisel liigu ringsete liigutustega põlvest puusani kogu reie ulatuses ja seejärel hüppeliigesest põlveni, kogu sääre ulatuses. Siinkohal jälgi samuti, et teed massaaži mõõduka tugevusega ning ainult jala lihaselisele osale. Järgmiseks võtteks võid kasutada pigistamist/muljumist. Pigista oma peopesaga beebi reiel ning seejärel säärel alt ülesse suunas, ülevalt alla võid liikuda õrna silitusega. 

Järgmise võttena võid kasutada veeretamist. Veereta kahe käe vahel beebi reit ning säärt. Kõiki võtteid korrata esialgu neli-viis korda. Aja möödudes võid suurendada massaaživõtete kordusarvu. Tee massaaži ka jalalabadele. Esialgu silita oma pöialdega vaheldumisi lapse jalalaba pealset osa varvastest hüppeliigese suunas. Talla alla võid joonistada pöidlaga seitsmeid (alustad suure varba alt, liigud väikese varbani ja seejärel väliskülge mööda alla kannani) ja kaheksaid. Talla all tehtavaid võtteid ei tohiks samuti väga õrnalt teha, sest lapsel võib hakata kõdi ning sel juhul on see lapsele pigem ebameeldiv. Masseeri ka beebi varbaid. Veereta oma nimetissõrme ja pöidla vahel kõik beebi varbad ükshaaval läbi. 

Jalgade massaaži lõppu tee ka lõdvestusharjutusi. Lõdvestuseks võta pihku lapse jalad ning koputa õrnalt lapse kandasid omavahel kokku. Kõige lõpuks võid veel teha tipa-tapa harjutust. Võta lapse pahkluudest ning koputa kordamööda vastu aluspinda. Jalgade massaaži lõpetuseks sobivad ka nn «jalgrattasõit» ja puusaringid. Pärast neid harjutusi ära unusta lapse jalgu veel korra lõdvestada raputuste ja tipa-tapa harjutusega. Massaažiga harjutamist tuleks alustada jalgadest. Siis, kui beebi tundub nautivat jalgade massaaži, võid lisada beebi igapäevarutiini ka muude kehaosade massaaži.

Käte massaaž

Käte masseerimiseks tuleb ühe käega hoida beebi randmest ning teise käega silitada ja masseerida. Beebi käe fikseerimine randmest ei tohi olla jäik – laps peab saama vabalt oma kätt liigutada. Ära tõmba beebi kätt väga sirutusse, pigem hoia käsi küünarliigesest painutuses, et lihased oleksid lõdvestunud. Käte massaaživõtted on põhimõtteliselt samad nagu jalgadel.

Alustame silitustega, jätkame silumise, hõõrumise ja muljumisega ning kõige lõpuks veeretamisega. Tee massaaži esialgu õlavarrel, seejärel küünarvarrel. Masseerides liigu alt ülesse suunas, alla tulemisel võid iga võtte vahele teha kerge silituse. Lisaks masseeri beebi käelaba. Beebi käeseljal silita pöialdega sõrmedest randme suunas - see soodustab beebi sõrmede sirutust. Võid ka ükshaaval veeretada lapse sõrmi oma pöidla ja nimetissõrme vahel. Tee silitusi ka peopesa poolsel osal randmest sõrmede suunas (joonista beebi peopessa päiksekiired). Jällegi selleks, et soodustada sõrmede sirutust. Sobivad ka õrnad randmeringid ning ette-taha painutused. 

Käte lõdvestamiseks raputa käed ükshaaval oma käega beebi randmest hoides. Massaaži lõpetuseks võid beebi kätega teha kalli-kalli ja poksimise harjutusi. Käed on selline piirkond, kuhu beebi väga hea meelega kedagi ligidale ei lase. Ära unusta hoida masseerimisel oma pöialt beebi peopesas, see muudab teda kätemassaaži osas rahulikumaks.

Rindkere massaaž

Rindkere massaaži alustades aseta kaks kätt õrnalt beebi rinnale, jutusta temaga ning lase lapsel puudutusega harjuda. Jätka kergete silitustega rinnakust külgede suunas liikudes alt ülesse. Kui jõuad õlgadeni võid teha silitusi ka üle käte õlgadest käelaba suunas.

Rinnakul teeme kõik võtted silitades! Ära avaldada rinnakule ülemäärast survet. Silita risti beebi paremalt õlalt kuni vasaku puusani. Kui käsi on jõudnud vasaku puusani, siis silita vasakult õlalt parema puusani. Jätka X-tähe kujulist silitamist nii, et kogu aeg on üks käsi kontaktis beebiga. Võid teha oma sõrmeotstega lapse roiete vahel õrnu kammivaid liigutusi (rinnakust külgede suunas). Lõpetuseks tee mõned pikad silitused beebi rinnakult kõhule ning jalalabadeni.

Kõhumassaaž

Kõhu masseerimisel peavad lapse jalad olema painutuses, siis on kõhulihased puhkeasendis – lõdvestunud. Alustades kõhu masseerimist aseta oma käed beebile kõhu peale, hoia oma käsi beebi kõhul umbes 30 sekundit, jutusta beebiga ning hoia temaga pilkkontakti. Alusta ringsete liigutuste tegemist päripäeva ümber beebi naba, avalda kõhule mõõdukat survet. Ringseid liigutusi võid teha oma sõrmeotstega. Kui on ebameeldiv teha ringset liigutust ümber beebi naba, siis liigu päripäeva ümber beebi naba väikeste üksikute sõrmeringidega. Väikeste ringide suund on samuti päripäeva.

Järgmiseks jätka ülevalt alla silumisega. Käed silitavad vahelduvalt ülevalt alla, võid teha ka külgedelt naba suunas silumisi. Järgmiseks tee beebi kõhul «lainetust». «Lainetuse» tegemiseks aseta oma käsi risti beebi kõhuga ning seejärel lükka oma peopesaga ühele poole ning sõrmeotstega tõmba käe alla jääv nahk tagasi (lükka-tõmba sujuvalt «lainetades»).

Viimaseks massaaživõtteks aseta oma peopesa beebi nabast allapoole ning liigu sujuvalt käega vasakult paremale (beebi paremalt küljelt vasakule). Avalda mõõdukat survet. Need harjutused on väga head beebi gaasivalude leevendamiseks. Lõdvestuseks aseta käsi beebile kõhu peale ning tee õrnu vibreerivad liigutused beebi kõhul. Gaasivalude puhul võid lisaks massaaživõtetele teha liigutusi beebi jalgadega. Jalgade liigutused aitavad stimuleerida soolemotoorikat ning väljutada kõhugaase. Võta pihku beebi jalad (hoides säärtest) ning painuta koos jalad beebi kõhu suunas ning siruta. Jälgi, et sa selle liigutusega ei avaldaks ülemäärast survet rinnakuosale. Samuti võid lõdvestuseks viia beebi kõhule painutatud jalad ühele ja teisele küljele.

Seljamassaaž

Selja masseerimiseks tuleb beebi asetada kõhuli asendisse. Võid asetada rullikeeratud saunalina beebi rindkere alla. Nii on beebil mugavam kõhuli olla ja seljalihased ei ole pinges. Seljamassaaži võid alustada hoopiski tuharatel «sõtkumisega» – nii lõdvestad beebi seljalihased. «Sõtkumisel» vajuta kordamööda ühele ja teisele tuharale. Võid tuharatel teha ka peopesadega ringe seest väljapoole. Ringitades masseeri ühte tuharat korraga. Seejärel silita kätega beebi seljal ülevalt alla suunas. Jätka tugevamate võtetega, kasuta silumist. Alla liikumisel ära avalda väga tugevat survet. Seejärel jätka hõõrumisvõttega. Hõõru sõrmeotste või peopesaga seljal alt ülesse suunas ning alla liikumiseks kasuta silitust. Hõõrumisel tee ringseid liigutusi nii, et käsi ühe koha peal. Liigu sõrmenukkidega ringitades beebi seljal alt ülesse.

Seljal võid kasutada ka rullimisvõtet. Rullimisvõttel haara nahavolt pöidla ja nimetissõrme vahele ning liigu sujuvalt selle liigutusega alt ülesse suunas, vahele tee jällegi silitusvõte. Lõpetuseks tee harali sõrmedega ülaseljast tuharateni rehitsevaid liigutusi, muutes puudutust järjest nõrgemaks. Ära unusta ka lõdvestust. Seljalihaste lõdvestamiseks tee sõrmeotstega vibreerivaid liigutusi beebi seljal. Lõpeta seljamassaaž paari pika silitusega ülaseljast jalalabadeni.

Siin on kirjeldatud osa lihtsamatest massaaživõtetest, mis on kodus hästi teostatavad. Ajapikku kujuneb igaühel oma rutiin ning meelisharjutused. Proovi ja katseta ning vaata millise kestvusega ning milliseid massaaživõtteid sinu pisikene naudib. Kindlasti ei tohiks karta, et midagi halvasti või valesti teed. Iga ema tunneb oma last hästi ning on võimeline tuvastama, mis on tema lapse jaoks meelepärased tegevused ning mis mitte. Kõige tähtsam on, et ühised hetked valmistaksid teile mõlemale palju rõõmu. Nii on sinu pisikene enesekindlam, julgem ning heatujuline uudsete olukordadega kohanemisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles