Tervislikke toitumisnippe ehk mida sügisel süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õigesti toitudes saab ka sügisel olla sama energiline ja särav kui suvel.

Selleks, et lapse toitumine oleks ka sügisel mitmekesine, tuleks talle pakkuda piima ja kõiksugu aedvilju (nii toorelt kui töödeldult). Kindlasti ei maksa unustada sibulat ja küüslauku, mis aitavad viirustehooajal haigustele paremini vastu panna. Nendes on vajalikke mikroelemente, mida organism sügisel hädasti vajab, kirjutab Genius Beauty.

Sügisel võid tunda, et isu on liigagi hea. Ega nälga pea kannatama, söö midagi tervislikult rasvast – vali näiteks rasvane merekala, kasuta soojade toitude valmistamisel taluvõid ja taimeõli.

Miks me oleme sügisel näljasemad? Organism kulutab rohkem kaloreid ja hakkab seejärel tagavarasid tarbima, mille tagajärjel toimubki kaalulangus. Need, kes on dieedil, on selle üle kahtlemata rõõmsad, kuid neil on jällegi söögiisu taltsutamisega raskem hakkama saada. Sellisel juhul tasub süüa sooja selget aedviljasuppi. Suppi süües väiksem oht juurde võtta. Kõht saab aga täis ja aedviljasupp leevendab hästi söögiisu.

Proovi sügisel süüa vähem soola. Sool hoiab vett kehas kinni ja tekitab turseid. Väga kasulikud on aga igasugused vürtsid ja maitsetaimed. Tänu neile seedib magu toitu kiiremini ja suureneb sülje ning maomahlade tootlikkus.

Nii kummaline kui see ka pole, tasub sügisel süüa kartuleid, sest sel aastaajal sisaldavad need kõige vähem mürke. Pealegi ei tule kaalu juurde pelgalt kartulite söömisest vaid teiste toitude pärast, mis sa nende kõrvale sööd. Kartulipuder rasvase kastme ja kotlettidega on tõeline kaloripomm, mis taljele head ei tee. Parem söö kartulite kõrvale rohelist salatit ja kodujuustu.

Kapsas on tervislik igal moel. Selles on vähe kaloreid, aga palju vitamiine. Värsked puuviljad ja aedviljad aitavad nälja vastu, seega tasub krõmpsutada porgandeid, kui toidukorrani on veel aega, aga nälg näpistab. Porgandite söömine aitab lisaks isusid taltsutada, neis on rohkelt vitamiine ja kiudaineid, mis teevad head seedimisele.

Sügisel võid tunda, kuidas masendus hiilib ligi. Tahaksid end šokolaadiga lohutada? Sellistel hetkedel tasub maiustuste asemel süüa midagi kalorivaesemat. Näiteks söö šokolaadi asemel magusat hurmaad, mis pärsib magusaisu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles