Psühholoog: lahutus mõjutab ka loodet ja vastsündinud last

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Raseduse ajal mõjuvad tõsised suhteprobleemid ja lahutus kehvasti emale, kuid ka beebile ja lootele.Mida teha ja kuidas seda vältida, räägib Emmede klubis psühholoog Diana Zande.

Millised võivad olla lahutuse tagajärjed?

Kui lahutus tekitab tõsiseid pingeid, võib see mõjutada lapse närvisüsteemi ja temperamenti. Ta võib olla negatiivsem, kartlikum ja närvilisem, sest ta on sellises keskkonnas välja arenenud.

Mõju lootele esineb ka juhul, kui ema oma emotsioonid vaka all hoiab või muutub kibestunuks. Ka tundeid mitte välja näidates elab naine emotsioone sisimas läbi.

Mida teha, et suhteprobleemide puhul last säästa?

Kui vanematel on tõsised suhteprobleemid ja otsustatakse jätkata eraldi, tuleks läbi arutada, kes ja kuidas hakkab lapse eest hoolitsema. 

Mõlemad vanemad peaksid ühiselt otsustama, kuidas peale lahutust jätkata, et lapse esimesed elukuud oleks võimalikult stabiilsed ning et keegi suudaks tema eest rahulikult hoolt kanda.

Muidugi võib seda teha ema, aga oleks hea, kui tal oleks siis tugivõrgustik, kelleks võivad olla näiteks beebi vanavanemad. Näiteks saavad nad kasvõi aeg-ajalt beebiga ise õue jalutama minna, et ema saaks puhata.

Peale sünnitust peab värske isa mõistma, et isegi kui suhe lapse emaga on läbi, on ta isaks saanud ja tema hoolitus ja olemasolu on sellele värskele ilmakodanikule väga tähtsad. Ka isal on selle vastsündinu elus väga suur roll.

Muidugi võib see tunduda liiga ideaalsena ja tihti paraku ongi, aga siiski on isasid, kes sellises olukorras aktiivselt lapse kasvatamises osalevad.

Vahel kipuvad naised peale lahutust mehele ütlema, et ta ei näe enam oma last, aga emal ei ole õigust midagi sellist öelda, sest mõlemal vanemal on õigus last näha ja temaga koos olla. 

Kui vanemad ei suuda lapse hooldusõiguse või külastuskordade suhtes ühele nõule jõuda, võib ka õigusorganite poole pöörduda. Vahel võib juhtuda, et ka kõige paremini motiveeritud isad eraldatakse oma lastest, sest emad võivad arvata, et nii on parem. See on tingitud ka lahutusest tulenevast pahameelest ja naine võib üritada sellega mehele haiget teha, aga tegelikult saab seeläbi liiga ka laps. 

Lahutus on raske protsess, aga lapsevanemad ei saa käituda nagu väikesed poisid ja tüdrukud, kes ei suuda ühes liivakastis mängida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles