Mida küüned su tervise kohta paljastada võivad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled ilmselt kuulnud ütlust, et «silmad on hinge peegel». Tuleb välja, et küüned võivad peegeldada aga seda, mis toimub sinu tervisega.

Teatud muutused su sõrmeküüntes võivad viidata mõnele haigusele või häirele, kirjutab Yahoo! Shine. Järgnevalt on välja toodud mõned muutused, millele tasuks tähelepanu pöörata.

Kollaste küünte sündroomi võib esineda siis, kui küüned muutuvad paksemaks ja küünte kasv aeglustub. Nagu nimi ka viitab, muutuvad küüned kollakamaks. Kollaste küünte sündroom viitab sageli hingamisteede probleemidele.

Kui märkad, et su küüned on kollased, aga kasvavad normaalselt edasi, siis võib see viidata diabeedile. Seda seetõttu, et diabeedi tõttu võib glükoos kinnituda kollageenivalkude külge küüntes ning küüned muutuvad kollaseks. Kui su küüned on kollased ning märkad ka teisi diabeedile viitavaid märke - suurenenud janu või tihemini pissimine -, siis peaksid oma arstiga ühendust võtma.

Teiseks probleemiks võivad olla nõgusad küüned, mis kasvavad sõrmest eemale. Mõnikord on küüned lausa niivõrd nõgusad, et küüne sisse saab vedelikku valada ning see püsib seal justkui kausis. Sellised küüned võivad viidata rauapuudusele või maksahaigustele.

Kui eelnevaid märke pole su küüntel esinenud, siis kindlasti oled vähemalt korra elus täheldanud küüntel valgeid laike. Kuigi väidetakse, et valged laigud võivad tekkida kaltsiumipuuduse tõttu, ei vasta see täielikult tõele. Valged laigud on pigem seotud sellega, et küüs on kahjustada saanud. Mõnikord võivad need tekkida ka seetõttu, et oled mõne küünelaki suhtes allergiline.

Veel üks levinud probleem on pidevalt murduvad küüned. Kuigi vananedes on küünte rabedamaks muutumine normaalne, siis nooremas eas võivad murduvad küüned viidata mõnele väikesele probleemile. Näiteks sellele, et su küüned on liiga pikalt vee ja seegi kokku puutunud.

Kuid asi võib ka tõsisem olla. Kui märkad, et küüned on lisaks murdumisele muutunud ka paksemaks ja muutnud värvi, siis tasuks nõu pidada nahaarstiga. Paljud ei tea seda, kuid umbes 10 protsenti nahaprobleemidest on seotud küüntega ning näiteks psoriaas võib ka tekitada muutusi küüntes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles