Kui vanalt võiksid lapsed hakata sotsiaalmeediat kasutama?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sotsiaalmeedia kuulub peaaegu kõigi täiskasvanute igapäevaelu juurde. Ettevõtete jaoks on sotsiaalmeedia muutunud reklaamiosakondade töövahendiks ja umbes 15 miljonil brändil on juba oma Facebooki leht. Ent kaasaegsete laste jaoks käib sotsiaalmeedia käsikäes suureks kasvamisega. Kuidas reguleerida lapse sotsiaalmeedia kasutamist ja kui vanalt võiks laps üldse sotsiaalmeediat kasutama hakata?

Õige vanus

Tõenäoliselt küsib laps luba mõne sotsiaalvõrgustikuga liitumiseks enne, kui ta on täiskasvanuks saanud. Teatavasti ei luba näiteks Facebook alla 13-aastastel omale kontot teha ja ka siis võib vanematel tekkida küsimus, kas laps on selliseks sammuks valmis, kirjutab GalTime.

Kas laps käitub vastutustundlikult ka siis, kui sa tal silma peal ei hoia? Kas laps mõistab, et ka sotsiaalmeedias eksisteerib kiusamist? Kas laps teab, mida teha, kui tema poole pöördub läbi sotsiaalvõrgustiku mõni võõras? Muidugi võid ja peaksidki lapsega sellistel teemadel rääkima, aga veendu, et ta mõistab sinu juttu enne, kui lased tal mõne sotsiaalvõrgustikuga liituda.

Sotsiaalmeedia pahupool

Põhjus, miks laste liitumine sotsiaalvõrgustikega niivõrd palju poleemikat alati tekitab, on see, et internetis varitseb tõepoolest palju ohte ja nii mõnigi asi võib viltu minna. Kõige levinumad ja hirmutavad ohud on lasteahistajad ning küberkiusamine. Muidugi on ka teisi miinuseid, näiteks kasvõi see, et ollakse liiga pikalt internetis ja mõnes sotsiaalvõrgustikus ning selle tulemusel jääb unetunde väheks.

Tasakaalu leidmine

Ilmselt ei takistaks last see, kui vanem keelab tal mõne sotsiaalvõrgustikuga liituda, seega tasuks pigem harjuda mõttega, et laps kasutab internetti. Aruta lapsega, millised ootused on tal sotsiaalmeedia suhtes.

Mõnes perekonnas kehtib reegel, et lapsevanem saab jälgida lapse sotsiaalvõrgustiku kontot ning näeb kõike, mida laps postitab. Kui laps pole sellise asjaga nõus, siis ära võta seda märgina, et tal on midagi kurja plaanis. Mõtle välja mõni parem plaan, näiteks leppige kokku, et kui sa palud tal sotsiaalvõrgustikku sisse logida ning tema kontol veidi ringi vaadata, siis ta on nõus seda sinu heaks tegema. Või palu mõnel teisel pereliikmel lapse tegevusel silm peal hoida.

Kindlasti räägi lapsele, milline võim on sotsiaalmeedial ja tuleta talle meelde, kuivõrd olulised on näost-näkku vestlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles