Õhtusöök kui värvikarp

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värvikirju, aga tervislik: koos porgandi ja apelsiniga saab kanast kerge ning mahlakas roog.
Värvikirju, aga tervislik: koos porgandi ja apelsiniga saab kanast kerge ning mahlakas roog. Foto: Andres Haabu / Postimees

Kalamaja restoraniskeene tänavusuvine uustulnukas on Elutuba, kus muu hulgas küpsetatakse mahlakaid porgandi-apelsini kanakintse ja vahemereliselt köögiviljaküllast kala. Tasub järele teha, eriti nüüd, kui omamaine saak küps.

Tegelikult on restoran Elutuba hoopis ühe teise, paari aasta taguse loo jätk, ütleb selle omanik, hing ja süda Piret Piir, kui kõrgete lagedega vanasse vabrikuruumi hubase elutoa moodi sisustatud söögikohas istet võtame.

Asi algas elust enesest ehk lihtsast küsimusest, mida igas peres alailma esitatakse: mis me täna sööme? Iga päev pole aega poe vahet käia ja imetabaseid õhtusööke valmistada, Karlssoni raamatu Majasokku pole enamikul ammugi mitte. «Ilmselt on minusuguseid palju,» mõtles Piret Piir ja pani käima veebilehekülje www.õhtusöök.ee, kust saab enesele tahtmise korral nädalaks õhtusöögid ette tellida.

Mujal maailmas on see üpris levinud ja käib nii: valite perele meelepärased road välja, minimaalselt kolmeks õhtuks ja kahele sööjale. Pühapäeva õhtul tuuakse teile vajalik kraam komplektidena kottides koju – valmistamisõpetus juures ja kõik profiköögis niimoodi ette valmistatud-hakitud-segatud, et kokkamiseks kulub kõige rohkem pool tundi. Puljong on päris ja sinepit karbikesse pandud täpselt nii palju kui vaja. Menüü vaheldub, roogade hulgas on nii lapsesõbralikumaid kui ka katsetamisjulgetele meelepäraseid variante.

Ühel hetkel kasvaski õhtusöök-koju-firmast välja mõnusa õhustikuga Elutuba. «See on «õhtusöögi» tütar,» tähendab naine juunis avatud söögikoha kohta, mis sarnaneb sellega, mis teid sõbrale külla minnes elutoas ootab. Võid vaadata jalgpalli või rüübata veini, muu hulgas ka süüa – näiteks kukeseenekastet, marineeritud vutimune, grillitud paprikat fetajuustuga, õrnsoolasiiga, veisekoodist osso bucco’t. Neid toite himustati suvel kõige rohkem, mainib Piir. Eriliseks magusahitiks sai aga koduselt mure-rammus kohupiimakook värskete marjadega.

Muidugi, toidud muutuvad sõltuvalt sellest, mida hooajalist kokad parasjagu kätte saavad. Ning ka külaliskokkadest, kes aeg-ajalt restoranis etteasteid ja teemaõhtuid teevad. Näiteks täna peetakse Prantsuse traditsioonilist rahvapidu, millega Prantsuse Instituut tähistab hooaja algust ja kus sööki aitab teha delikatessipood Kukk & Konn.

Ka mahlaka ja värviküllase porgandi ning apelsiniga rüütatud kanakintsu võib menüüst teinekord leida. Kuid võib ka juuresoleva Piret Piiri retsepti järgi ise õhtusöögiks teha. Samuti on praegu tänuväärt valge kala, mille juurde istuvad hästi just-just küpseks saanud köögiviljad – kalavaagen saab isuäratavalt värviline nagu kusagil Vahemere ääres.

Piir toonitab, et kalaretsepti köögiviljade nimistut ei pea rangelt järgima ja kasutada võib mõistagi neid, mis meeldivad ja oma peenralt võtta. Mõlema roa küpsetamisaega peab aga koduahju järgi parajaks sättima.

 

Valge kala köögiviljadega

Kahele

•    üks 600–700 g või kaks 300 g

valget kala (kuldmerikoger, hunt­ahven, koha, beebiforell)

Kala kõhtu:

•    1 poolitatud sibul

•    2 koorimata küüslauguküünt

•    maitsestamiseks soola, pipart, rosmariinioksakesi, õli, sidrunit

Köögiviljadeks:

•    maitse järgi tšillit

•    2 šalottsibulat

•    1 väike maguskartul ehk bataat

•    1 väike juurseller

•    10 cm jupp varssellerit

•    1 keskmine apteegitill ehk fenkol

•    soovi korral paprikat, suvikõrvitsat vm

Roogi kala, eemalda lõpused, kuivata majapidamispaberiga. Tee suurema kala nahale mõned sisselõiked, et maitsed imenduksid paremini. Maitsesta pealt ja seest soola-pipraga, piserda peale oliiviõli ning lisa veidi rosmariiniokkaid. Lase pool tundi maitsestuda.

Säti ahi 200 ˚C juurde sooja. Prae kala pannil kummaltki poolt kaks minutit, kuni nahk on krõbe. Pane kala kõhtu sibul ja küüslauk ning pane ahjuvormi. Kata fooliumiga ja küpseta u 15 minutit.

Lõika köögiviljad ühesuurusteks suupärasteks tükkideks, viiluta ja puhasta tšilli. Pane ahjuvormi, maitsesta soola ja pipraga, nirista peale oliiviõli ning rösti 200 ˚C ahjus u 15–20 minutit, kuni need on kuldpruunid. Et suvikõrvits võib ülemäära pehmeks küpseda, võid selle eraldi teha või hiljem vormi lisada.

Serveeri kala koos köögiviljadega ja pigista peale sidrunimahla.  

Kanakints porgandi ja apelsiniga

Kahele

•    4–6 kondita kanakintsu (400 g)

•    4 porgandit

•    1 apelsin

•    1 tšillikaun

•    1 küüslauguküünt

•    2 sl rosinaid

•    värsket koriandrit

•    100 g (metsikut) riisi

Kana marineerimiseks:

•    1 osa apelsinimahla, 1 osa oliiviõli, soola-pipart, pisut tšillihelbeid või värsket tšillit

Lase kanakintsudel 15–30 minutit apel­sinimahla-oliiviõli segus maitsestuda.

Säti ahi 200 ˚C juurde sooja. Koori porgandid ja lõika parajalt peenteks kangideks. Haki küüslauk. Puhasta tšilli ja viiluta – lisa roale oma maitse järgi. (Nipp: tšillikauna kõige tulisem osa on seemned ja valged seemnekojad. Kui soovid mahedamat rooga, tuleb need enne toidule lisamist eemaldada.) Koori noaga apelsin nii, et eemaldad ka valge kihi. Lõika apelsin tükkideks ja eemalda seemned.

Pruunista kuumal pannil vähese õliga kanakintsud mõlemalt poolt. Lisa pannile ka küüslauk, tšilli ja rosinad, kuumuta. Tõsta koos kanatükkidega sobiva suurusega ahjuvormi. Pruunista samal pannil kiirelt ka porgandid ja säti siis vormi kana juurde. Pane peale apelsinitükid. Nirista peale pisut oliiviõli ja pista vorm u 15–20 minutiks ahju. Vahepeal võid kanatükke pöörata ja rooga tekkinud leemega kasta.

Serveeri koos keedetud riisi ja värske koriandriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles