Märke, et su laps on liiga ära hellitatud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui lapsevanem on pika päeva tööl, siis võib juhtuda, et koju jõudes ja lastega tegeledes tahetakse asju lihtsamini teha ja n-ö kergema vastupanu teed minna. Kui laps viriseb ja vingub, siis on ju lihtsam järgi anda, kui temaga vaielda, kas pole?

Tegelikult võivad sellisel käitumisel olla tõsised tagajärjed. Kui lapsevanem pidevalt järgi annab ja laseb lapsel oma suva järgi tegutseda, võib juhtuda, et lõpuks tuleb rinda pista väga jonnaka ja ära hellitatud jõmpsikaga. Millised märgid viitavad sellele, et laps on juba ära hellitatud? Huff Post toob näiteid.

Sa valmistad õhtuks mitu toidukorda. Ükski lapsevanem ei taha näha, et laps on näljane või viriseb iga söögikorra ajal, aga emad, kes kõigile pereliikmetele erinevaid toite valmistavad, sest lapsed on liiga pirtsakad, ei tee kellelegi seeläbi teenet.

Ostate ka lapsele kingituse, kui lähete mõne sugulase või tuttava sünnipäevale. Muidugi võib sel viisil vähem vaidlusi ja jonnimist olla, kui ostate sünnipäevalapse kingile lisaks ka oma jõmpsikale kingituse, ent see pole õige tegu. Laps peab aru saama, et kingitusi ei saada niisama.

Ostate lapsele iga sportmängu eest medali. Lapsele medali ostmine iga sportmängu eest on lihtsalt raha raiskamine. Pealegi ei oska laps siis hinnata õiget medalit, kui ta selle kunagi võitma peaks. Muidugi on medali soetamine lihtsam, kui nutva lapse vaatamine, aga laps peab õppima kaotuste ja võitude kohta. Mida varem, seda parem.

Sa ei ütle kunagi lapsele, et ta eksib. Mõnikord on lapse sõbral, õpetajal või mõnel täiskasvanul õigus ja sinu laps eksib. Nii lihtne see ongi, ent mõned lapsevanemad ei ole nõus seda tunnistama ja on valmis süüdistama kõiki teisi, peale oma lapse.

Sa ei käsi tal kodutöid teha. Jah, lihtsam on asjad ise ära teha, aga laps ei õpi seeläbi midagi. Mõnikord võib 10-minutilisele kodutööle eelneda terve tund nutmist ja vingumist, aga õppetund on seda väärt.

Pakud lapsele «altkäemaksu». See on kõige suurem viga, mida vanemad teevad: nad lubavad, et kui laps mõne asja ära teeb, siis nad annavad lapsele midagi. Pole siis ime, et järgmine kord, kui palud lapsel midagi lihtsat teha, siis ta küsib: «Aga mis ma selle eest saan?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles