Huvitavaid fakte 13 ja reede kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud inimesed suhtuvad ebausklikult sellesse, kui 13. kuupäev satub just reedele. Täna on selle aasta esimene 13 ja reede, teine on märtsis ning kolmas novembris.

Arvatakse, et number 13 sai negatiivse tähenduse seetõttu, et Juudas oli just 13. apostel, kes püha õhtusöömaajale saabus. Teatavasti oli Juudas ka see apostel, kes Kristuse reetis, seega muutus number 13 negatiivseks. Kuna Kristus suri just reedel, siis 13 ja reede kokkulangevust peetakse eriti halvaks, kirjutab Yahoo! Shine.

Kuigi inimesed olid minevikus ebausklikumad kui tänapäeval, arvatakse, et USAs on hinnanguliselt 17 kuni 21 miljonit inimest, kel on diagnoositav foobia 13 ja reede ees.

Osaliselt peetakse numbrit 13 niivõrd kurikavalaks vaid seetõttu, et see tuleb kohe pärast numbrit 12. Numeroloogide jaoks on 12 «täielik» arv: aastas on 12 kuud, tähemärke on 12 ja ühes jalas on 12 tolli.

Mille poolest on 13 veel hirmutav? Timukate valmistatud silmustes, mis olid mõeldud ülespoomiste jaoks, oli täpselt 13 keerdu. Hukkamõistetud pidid poomislavale saamiseks täpselt 13 astmest üles kõndima.

Võib-olla olete märganud, et paljudes hoonetes puudub 13. korrus, aga kas teadsite, et ka mõnes lennukis pole 13. rida või mõnes hotellis puudub 13. tuba? Näiteks Firenzes on majade 12 ja 14 vahele jääv maja numbriga 12,5.

Väidetavalt kaotab USA majandus kuni 900 miljonit dollarit iga kord, kui 13. kuupäev langeb reedele. Seda seetõttu, et paljud inimesed ei tee sel päeval äritehinguid ning mõned väldivad üldse töötamist.

Kuigi ebausklikud inimesed väldivad 13 ja reedel liiklusesse minekut ning kuigi reedeti esineb rohkem autoavariisid - tõenäoliselt alkoholi tarbimise tõttu - pole siiski kindlaks tehtud, et 13 ja reede oleks liikluses ohtlikum päev kui mõni teine reede.

Samuti pole kindlaks tehtud ka seda, et 13 ja reede oleks looduskatastroofide poolest rikkalik päev, ometi leidis Austraalia suurim metsatulekahju, Floridat laastanud orkaan Charley ja Kansases toimunud 1951. aasta suur üleujutus aset just 13 ja reedel.

Mõned 20. sajandi suurkujud kartsid 13 ja reedet. Näiteks Henry Ford keeldus sel päeval äri ajamast ja Franklin Delano Roosevelt vältis reisimist.

Hispaania keelt kõnelevates riikides peetakse 13 ja teisipäeva õnnetumaks päevaks kui 13 ja reedet. Põhjuseks on see, et teisipäeva hispaaniakeelne nimetus «martes» tuleneb Rooma sõja- ja hävitusjumala Marsi nimest. Film «Reede 13» nimetati mõnes riigis ümber «Martes 13».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles