Nädalalõpu retsept: maks vaarikakuues

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Kolga-Aabla mereäärse kodurestorani MerMer perenaine Merrit Kiho jagab Arterile oma retseptisaladusi, õpetades sel korral, kuidas küülikumaksast suussulav roog teha.



Eelroaks sobiv küülikumaks on juba ise nii hõrk, et seda pole ilmtingimata vaja soola ja pipraga maitsestadagi. Merrit Kiho lisab, et nende juures teevad sööjad seda soovi korral alati ise.



Salati valmistamisel võib aga lasta fantaasial lennata. Magusapoolse küülikumaksa kõrvale võib omavahel segada ka esimesel hetkel harjumatuna tunduvaid vilju. Kastmega maitsestatult sobib maksa ja vaarikatega üllatavalt hästi nii magus, hapu kui ka tuline salatikooslus.



Küülikumaksa tasub küsida turult või ka tuttavalt talunikult, kes küülikuid peab. Selle hindki on enamasti kokkuleppeline, jäädes Merrit Kiho sõnul kilo eest ehk kusagil 100-120 kr kanti. Pealinlased võivad vaadata Rotermanni jõuluturule, kus Eesti küülikusaadustega kaupleb Liivati talu.



Küülikumaks vaarikatega

Neljale


•    Nelja või rohkema küüliku maks


•    2 cl kanget alkoholi, nt valget Armagnaci


•    paar-kolm peotäit külmutatud vaarikaid


Salatiks


•    Rooma salatit ja jääsalatit


•    üks paprika


•    üks-kaks kumato tomatit


•    üks punane Eesti õun


•    pool suurt hurmaad


•    üks mandariin


•    poole granaatõuna seemned


Salatikastmeks


•    peotäis külmutatud punaseid sõstraid


•    0,5 sl mett


•    paar tilka Tex Mex Pepper Sauce’i


•    tilgake valge veini äädikat


•    1 dl head oliiviõli


•    veidi soola



Leota küülikumaksa mõned tunnid piima sees. Kui kasutad sügavkülmutatud maksa, pane see tavalisse külmikusse piima sisse sulama. Kuivata maks majapidamispaberiga ja pruunista võis mõlemalt poolt umbes kaks minutit. Vala pannile kange alkohol ja pane see põlema ehk flambeeri. Sule pliidi kohal enne seda kindlasti õhupuhasti! Lisa pannile vaarikad ja hauta veel mõni minut.



Paku maksa koos salatiga. Viiluta õhukeselt paprika ja seemnetest puhastatud koorimata õun, tükelda tomat, koori ja tükelda ka hurmaa, eralda viiludeks mandariin. Säti salat vaagnale, klopi kastme koostisained kreemjaks seguks ja vala salatile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles