Kodune kommikunst

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Igaühest võib saada šokolaadimeister, tõestas Arteri käik Kalevi šokolaadipoe tuliuude meistrikotta. Olgu need suussulavad trühvlid mandliga või hoopis aprikoosi ja toorjuustuga, kõike on võimalik oma näppude vahel voolida.



Tehke näpud šokolaadiseks ja suu magusaks, sest pikkadest ja pimedatest õhtutest paremat aega koduseks kommiloominguks pole. Ka mõttel karbi omatehtud šokolaaditrühvlitega advendi aegu külla minna on kõvasti jumet, seegi ju vaid kahenädalase ajasammu kaugusel.



Trühvlitegu pole ka mingi üle jõu käiv kunsttükk, samuti ei pea selleks kööki midagi väga erilist soetama, innustab Kalevi tootearendusjuht Evelin Kalda rahvast magusat ise meisterdama. Põhiline, mida tarvis, on grammike tahtmist ja aega. Tema ise katsetab ja mässab kodus trühvlitega südilt, segades kokku kõige erinevamaid koostisi, maitseid ja täidiseid.



Evelini pere armastab tema kommikatsetustest kõige rohkem martsipani-nougat’i ehk pähklikreemi komme. Neist on kujunenud suisa popp jõulumaius, mille voolimisel löövad lapsedki usinalt kaasa. Naise enda eelistus kaldub pigem ekstravagantsema stiili poole – talle meeldib tumeda šokolaadi ja vürtsika tšilli kooslus või ka valge trühvel sidruni ja musta pipraga.



Vana paemüüriga ümbritsetud meistritoas kommidega askeldades jagab ta ka mõned õpetused, mida trühvlitegija silmas võiks pidada.



Evelin on oma trühvliloomingu koostise paika timminud Kalevi šokolaadi maitse järgi – mõne teise tootja šokolaad võib anda pisut teistsuguse tulemuse. Peale kõrge kakao­sisaldusega tumeda šokolaadi passib tema sõnul trühvlisse ka valge šokolaad, millega on hea tasakaalustada tumeda mõrkjat maitset, piimašokolaad lisab aga magusust. Eri marki nougat’i ehk pähklikreemi kange, mida samuti vaja läheb, võib leida suurematest poodidest või ka turult.



Kõigepealt läheb šokolaad kommitegija käe all vesivanni sulama. See tähendab, et kastrulis tuleb ajada vesi keema, panna tükeldatud šokolaad mõnda metallanumasse ja sättida siis servapidi poti kohale.



Sulamise ajal vesi siiski mullitades keeda ei tohiks, šokolaad peab saama aegamisi vedelaks muutuda. Trühvlimeister manitseb selle protseduuri ajal ka vee ja auruga ettevaatlik olema – vesi ei tohi šokolaadi sisse sattuda, sest see lõhub šokolaadi struktuuri ja muudab massi tükiliseks.



Kel kavas trühvlitegu tõsisemalt ette võtta, võib osta enesele maiuste vormimiseks mõeldud komplekti, kus sees trühvlivormid, spetsiaalsed kahvlid-lusikad trühvli šokolaadi kastmiseks ehk glasuurimiseks, kaunistamisriistad jm. Kinkimiseks tasub soetada ka kommikapslid, kuhu magus kenasti sisse sättida.



Kingiplaane tehes võiks arvestada, et isetehtud käsitöökommid väga pikalt ei säili, värskelt maitsevad need kõige paremini. Mõistlikum on hoida komme külmkapis karbis, siis säilivad need kaks nädalat.



Ent kui kommid juba kord jahedast välja võetud, võiks need võimalikult kärmelt ära süüa. Toasoojas seisnud magusa võiks aga ära süüa nelja-viie päevaga.


Koduste käsitöötrühvlite suurus ja kuju on maitse asi, sestap on ka retseptides antud kommikogus umbmäärane. «Suhtuge asja loominguliselt, mängige lisandite ja maitsetega,» julgustab asjatundja.


Arter kinnitab, kõik alljärgnevad trühvlid sulavad suus.



Kolm šokolaadi koos


Mandlitrühvlid

Umbes 25 tk


•    150 g tumedat šokolaadi (nt Kalev Bitter)


•    150 g valget šokolaadi (nt Kalev White)


•    300 g piimašokolaadi (nt Anneke või Kalev Special)


•    50 g kakaopulbrit (nt Vilma)


•    25 g võid


•    150 g vahukoort


•    maitse järgi purustatud mandleid


Sulata koos tume ja valge šokolaad vesivanni kohal nõus. Kui šokolaad on sulanud, võta see tulelt. Kuumuta koor keemiseni ja lisa hulka või, võta tulelt ja lase võil sulada. Lisa koore-või segu, kakaopulber ja peenestatud mandlid sulašokolaadile, sega mass ühtlaseks. Lase segul külmkapis taheneda, kuni saab trühvleid vormida – selleks kulub umbes tund. Kui tahad kiiremat tahenemist, pane segu 15–20 minutiks sügavkülma, aeg-ajalt seda kontrollides.



Vormi näppude vahel trühvlid valmis. Sulata piimašokolaad vesivanni kohal nõus, kasta lusika või kahvli abil sulašokolaadi, pane küpsetuspaberiga kaetud alusele ja kaunista mandlipuruga. Trühvleid võib mandlipurus ka veeretada. Lase trühvlitel pisut aega jahedas taheneda.



Lihtsam variant: needsamad trühvlid võib jätta ka piimašokolaadi kastmata ehk glasuuriga katmata, veeretades neid pärast vormimist kakaopulbris, pähkli- või küpsisepurus.



Martsipani-nougat’i kommid

Umbes 30 tk


•    200 g tumedat šokolaadi (nt Kalev Bitter)


•    250 g Kalevi mandliga martsipanimassi


•    100 g pähklikreemi ehk nougat’it


•    kaunistuseks pisut valget šokolaadi


Lõika pähklikreemi tahvlist väikesed kuubikud ja viiluta martsipan õhukesteks viiludeks. Aseta pähklipasta tükid martsipaniviilude keskele südamikuks ja vormi nende ümber martsipanikihist ümmargused kuulid.



Aprikoosi-toorjuustu trühvlid

Umbes 30 tk


•    200 g maitsestamata toorjuustu (nt Philadelphia)


•    500 g valget šokolaadi (nt Kalev White)


•    maitse järgi kuivatatud aprikoose


•    maitse järgi kookoshelbeid


Sulata 200 g valget šokolaadi vesivanni kohal nõus ja sega kokku toasooja toorjuustuga. Lõika aprikoosid pisikesteks tükikesteks ja sega massi hulka. Tõsta segu kondiitripressi või küpsetuspaberist või kilekotist tehtud tuutusse ja pigista küpsetuspaberiga kaetud alusele väikesed täidiseportsud. Hoia neid kuni hangumiseni külmkapis – kui on kiire, pane trühvlid 15–20 minutiks sügavkülma.



Sulata vesivanni kohal nõus ülejäänud valge šokolaad ja kasta kommid lusika või kahvli abil sulašokolaadi sisse. Pane küpsetuspaberiga kaetud alusele, kaunista kookoshelvestega ja aseta natukeseks ajaks jahedasse tahenema.


Nipp: aprikoose võib enne trühvlitegu ka alkoholis, näiteks brändis või konjakis kuni ööpäev leotada, see lisab hea maitsenüansi.



Sulata tume šokolaad vesivannil nõus, kasta kommid lusika või kahvli abil sinna sisse ja aseta küpsetuspaberiga kaetud alusele. Kaunistuseks sulata pisut valget šokolaadi, pane see küpsetuspaberist tuutusse ja joonista kommide pinnale peened šokolaaditriibud. Lase jahedas pisut aega hanguda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles