Kohanemine lasteaiaga võib esile kutsuda öise voodimärgamise

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tihti algavad probleemid öise voodimärgamisega ajal, mil laps läheb kooli või lasteaeda. Miks see nii on, räägib Emmede Klubis psühholoog Ludmila Paškeviča.

Esiteks pead sa teadma, et on olemas kahte erinevat tüüpi voodimärgamist. Üks on seotud kuseteede probleemidega, millele leiab ravi arst. Teine on seotud lapse närvisüsteemiga. Sel juhul on probleem tihti ootamatult alanud - näiteks on laps olnud juba öösiti pool aastat kuiv ja üleöö see äkki muutub. Just sellest enureesist me täna räägimegi. 

Lasteaeda minemine on lapsele suur muutus ja tekitab tihti stressi. Tema jaoks on see uus ja tundmatu koht ja lisaks peab ta seal üksi ilma vanemateta hakkama saama. Lapse närvisüsteem on üsna intensiivsel lainel ja ärev.

Kui lapse närvisüsteem on ülekoormatud, võivad ette tulla ajutised tagasilöögid. See tähendab arengus tagasi minemist ja selle tulemusel võib lapsel ka enureesiga probleeme tekkida. 

Kui vanemate suhtumine on õige ja laps harjub lasteaiaga, siis probleem peagi kaob.

Psühholoog toonitab, et alles siis tasub arvata, et tegemist võib olla enureesiga, kui laps märgab öösel voodit mitu-mitu korda. Ja ka siis paneb selle diagnoosi arst.

Kui laps on voodisse pissinud vaid paar korda, ei ütle see veel midagi. Seda võib lastel küllaltki kaua ette tulla. 

Igal juhul ära unusta last lasteaeda saates, et see on talle väga raske ja kohati ülimalt emotsionaalne kogemus. Isegi kui sa muretsed märgade ööde pärast, ole oma lapsele toeks ja kõik loksub jälle paika!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles