Tiina Tiitus: naiselikkusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Ta üldse ei kuula mind! Ta ei mõista mind!» on naised tihti õnnetud oma meestest rääkides. Kui palun neil kirjeldada, kuidas nad sooviks, et mehed käituks, siis tundub mulle, et nad tahaksid olla koos hoopis teise naisega. Meestele tundub jällegi, et naised jahuvad eesmärgitult ja eimillestki. Veel tundub meestele, et nad on naistele alati midagi võlgu ja seda ei ole kuidagi võimalik tasuda. Mis on see kummaline naiselik müsteerium, millest isegi naised aru ei saa, küsib Tiina Tiitus Alkeemias.

Naised tahaksid olla naiselikud aga kuidas seda teha? Mis on naiselik? Seda ei õpetata koolis, sellest ei räägi meile emad. Kahjuks paljud arvavad ikka veel, et naiselikkus on võitlus meesenergiaga oma olemasolu õigustamine, võimu saavutamine, võrdsuse tagamine. Naistel on vaja tõestada, et nad saavad ilma meesteta hakkama. Kuid naised ei saa ilma meesteta hakkama ja mehed ilma naisteta, sest me oleme ühe ja sama erinevad näod.

Kõik elusolendid kannavad nii mehelikku kui naiselikku energiat. Kui keegi valib elada elu naisena, valib ta olla rohkem joondatud oma naiseliku energiaga. Naisenergia esindab järgmisi aspekte: elu, tervenemine, abstraktsus, suure pildi nägemine, tolerantsus, empaatia, emadus, ühendamine, hoolitsus, armastamine, sisemine nägemine, intuitsioon, ilu, koostöö, suhtlemine, mõistmine, elutarkus, loomine, sünd, tundlikkus, avatus, vastuvõtlikkus, kaastunne, andestamine, ühendus, sensuaalsus ja harmoonia.

Naisenergia on leebe ja hellitav nagu vesi jões, mis voolab rohukõrte ja kivikeste vahelt läbi. Naiseenergiat on raske sõnadega kirjeldada, sest see on füüsiliste arusaamade ja omaduste järgi kirjeldamatu. Kuidas kirjeldada valgust, lõhna, ilu või värvi? See avaldub läbi mateeria, sõnade ja tegude, läbi mehelikkuse.

Naisenergia on veel väljendumata olemine, asjade sisemine aspekt. Naisenergia on kõikeläbiv, see ei erista ega individualiseeri. See on kaos, korrastamata, veel mateeriasse avaldumata energia. Meestes tekitab see tunde, et kõik on võimalik, nad on kõikvõimsad. Mehed tunnevad kohe ära, kui naine kannab seda maagilist jõudu.

Meis kõigis peitub mees- ja naisenergia

Intuitsioon, selgeltnägemine ja ülemeelelised võimed on ka naiseliku energia aspektid. Kui mõni mees siinkohal kadedaks läks, siis tuletan meelde, et meis kõigis on mees- ja naisenergia. Meil kõigil on õigus neid mõlemaid kasutada nagu ise soovime. Läbi intuitsiooni tundlikkuse võtame vastu ülemeelelisi sõnumeid, mis ületavad füüslilise elu piire ja tunnetame teiste inimeste energiat, emotsioone, valu, hirmu ja rõõmu. Me saame ühenduda sellega, mis on suurem kui meie füüsiline keha. Läbi selle saab meie mehelik energia kontakti oma kõrgemate energiatega.

Kui meis on mõlemad energiad tasakaalus, on meie teadvus samaaegselt vastuvõtlik, aga ka väljapoole suunatud, fokuseeritud. Samal ajal on suunatus ülespoole, spirituaalne mõistmine ja soov liikuda enda sügavamatesse kihtidesse füüsilises reaalsuses. See on nagu puu, mis saab kasvada kõrgeks ainult siis, kui tal on juured sügaval maa sees. See on tasakaal, vaikne ja rahulik vastuvõtmine, teadmine, et iga kogemus tuleb täpselt õigel ajal.

Naiseliku energia väärkasutamine soodustab alandust, alaväärsust, hirmu elada, ükskõiksust, apaatiat, eraldatust, haigusi, julmust, väärtusetust, mõistmatust, hoolimatust ja üksindust. Oleme pidanud oma maiste kehastuste jooksul ennast naisena väljendades palju kannatama. Oleme pidanud võitlema ja kogema alandusi. Meil on emotsionaalsed haavad vägivalla, hüljatuse ja eemaletõrjutuse pärast.

Naiselikkust õpitakse vanematelt naiseeskujudelt

Kui oled naine ja tahad saada suuremat kontakti oma naiselikkusega, uuri oma tundeid seoses oma emaga. Nagu isagagi, ei pea sa ka emaga sellel teemal ühendust võtma ega sellest rääkima. Tavaliselt ei olegi vanematega sellest rääkimine võimalik. Kui oleks, siis me ei seisaki nende valuste küsimuste ees ega tunneks ennast üksinda. Ometi ei ole vanemad süüdi, keegi ei ole. Ka nemad on kellegi lapsed ja on võtnud teiste tõed automaatselt üle. Aga ka neil on vaja hakata küsima, kust on nende uskumused pärit ja millised on tegelikult nende endi tõed. Kunagi ei ole hilja, alati on täpselt õige aeg.

Sinu esimene arusaam naiselikkusest tuleb emast või esimesest naisest, kes lapsepõlves sinu eest hoolitses. Vabasta ennast kõigist oma ema, vanaema ja teiste vanemate naiste arusaamadest. Võib-olla oled allunud hoopis oma vanemale õele. Distantseeru nende õpetustest, uuri oma suhtumist emadusse ja naiselikkusesse. Siit algab tervenemine naisena. On vaja andestada, edasi minna ja hakata elama oma tõe järgi.

Naised võivad olla üksteisega väga julmad ja kritiseerivad halastamatult. Emad võistlevad tütardega. Just vanemad naised on olnud läbi ajaloo need, kes tüdrukuid ohjes hoiavad ja «kehtivaid reegleid» tutvustavad. Nii kasvavad tüdrukud ise nendeks samadeks naisteks, kes kohusetundlikult traditsioone jätkavad, isegi kui nad ise kannatasid.

Aafrikas, Aasias ja Lähis-Idas lõikavad tüdrukuid ümber mitte mehed, vaid naised ise. Nende emad ja vanaemad, kes peaks mäletama seda valu ja õudu, teevad sama oma tütardele edasi. Ajast aega pärandatakse tütardele edasi hirmu ja valu. Nad annavad edasi tõdesid, millega nad ei kohtle iseennast ega teisi armastavalt.

Millised on sinu tõed? Õpi end avama

Mida tähendab sinu jaoks olla naine peres, ühiskonnas? Mõtle, mis on sinu meelest naiselik, mis mitte. Igaühes meis on oma vastused. Kas sinu välimus on vastavuses sinu sisemise tunnetusega? Milline naine sa tahaksid olla? Mõtle kujunenud soorollide peale ja vali, milline naine sa tegelikult tahad olla.

Tee seda, mis sulle meeldib ja leia viis, kuidas lahendada naiseks olemine sinu moodi. Võib-olla polegi paljusid asju vaja teha, võib-olla on midagi olulist jäänud tegemata? Kuidas sa suhtud söögi tegemisse, laste kasvatamisse, abielusse, seksi, raseerimisse, tehnikasse, koristamisse, rahasse, karjääri või meestesse? Kas sulle meeldib meikida, kanda kleite ja kõrgeid kontsi, või teed seda teiste pärast? Mis on tegelikult põhjus, et sa plaanid rinnasuuredusoperatsiooni?

Suhtle teiste naistega, tee nendega koostööd ja jaga oma kogemusi. Naiselik on suhelda, ennast väljendada. Saage kokku ja tehke seda, mis teie usk lubab: lobisege niisama või arutage vaimseid teemasid ja mediteeriga. See on tohutu vabanemine, jagada oma kogemusi. Sa märkad, et paljudel on sarnased unistused, hirmud ja valud.

Teiste kogemus võib aidata õppida ja taibata. Ära välista kedagi, isegi mehi, kui nad tahavad rääkima tulla. Kuula, mida ka neil on öelda. Nüüd on aeg suhelda meestega ja selgitada neile, mida me tunneme naisena kehastudes. Õpi avanema, meestega siiralt ja ausalt suhtlema.

Õpi looma ilu. Kõige kergem on tegeleda kaunite kunstidega: maalimine, laul, tants. Ma tean, et see tundub enamusele lausa võimatuna. Mis kergusest siin üldse juttu saab olla! Ometi on see kerge ja kütkestav, kui kord ollakse alustanud. Unusta ära, et sa said kunsti tunnis kolme ja laulukooris paluti ainult suud liigutada. Leidub viis, kuidas sina oskad ilu luua. Sellepärast oledki naisena sündinud. Naise ülim soov on luua enda ümber ilu ja harmooniat.

Uuri oma sensuaalsust. Armasta oma keha. Ümbritse ennast ilu ja graatsiaga, luba endale naudinguid. Kui me seda ise ei tee, ei saa me kunagi tunda seksuaalseid naudinguid. Mehele pakub suurimat naudingut näha sind nautimas. Su mees tahaks, et su käsi oleks kogu aeg tema küljes. Ta tahaks olla sinu armastuse energia sees kogu aeg ja igal pool.

Ole inspiratsiooniks ja muusaks oma mehele. Kui teda veel pole su kõrval, kujuta ette, et on ja ole ikkagi. On vaja, et sa armastaksid kõik mehi siin planeedil. Need, kes on jõudnud harmoonilise abieluni, armastavad läbi oma mehe kõiki mehi maailmas, meesenergiat tema kõikides variatsioonides ja väljendumisvormides.

Jälgi ja vaata kõiki mehi, kes su teele satuvad. Ole eriti tähelepanelik nende suhtes, kes tunduvad sulle esmapilgul koledad, vastikud või ebameeldivad. Nad on sellised sellepärast, et nad on äralõigatud naise armastusest. Sina saad seda neile anda. Sa ei pea ennast laskma puudutada, sa ei pea nendega suhtlema. Te ei pea rääkima, teil ei pea isegi silmsidet olema, teil ei pea olema mingit kontakti füüsilisel tasandil. Kui oled naine, on sul väga kerge anda armastust igale elavale olendile. Sa teed seda enda pärast, sa tervendad nii ka enda meesenergiat. Kui sul poleks vaja seda teha, poleks nad su teele sattunud.

Saa kontakt oma intuitsiooniga, luba oma naiselikul vaistul avalduda. Naiselik tähendab olla vastuvõtlik, avatud rohkemale, kui silmaga nähtav reaalsus. Luba oma naiselikkusel avalduda mentaalsel, hingelisel, füüsilisel ja sotsiaalsel tasandil. Vabasta oma vastuseisud naiselikkusele.  Naiselikkus on alati olemas, seda pole vaja hakata leiutama ega välja mõtlema. See on nagu valgusallikas, mis särab kõigest läbi. Kui ei paista läbi, siis pühi aken puhtaks. Meie emotsioonid, mõtted, hirmud ja valu on see mustus, miks vaimne sära läbi ei paista.

Naiselikkus väljendub ainulaadsel viisil igas naises. Pühitse seda! Mida sa vajad õnneks? Mis teeb sind õnnelikuks? Vastustes on vaja olla väga aus. Paljusid me ei tea ja sellepärast ongi vaja sukelduda iseenda tundmaõppimisse. Tee seda, mis on sinu meelest naiselik. Harjuta avatust, kaastunnet, armastust ja hellust. Alusta iseendast, olles enda vastu leebe ja armastav. Ära piitsuta ega sunni ennast. Ole kõige kaunim ja graatsilisem versioon iseendast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles