Kuidas kasvatada iseseisvaid lapsi?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Lapsevanemate üks olulisemaid eesmärke on kasvatada iseseisvaid ja omadega hakkama saavaid lapsi. Kui vanemad räägivad iseseisvatest lastest, siis peavad nad eelkõige silmas lapsi, kes saavad erinevates olukordades hakkama, langetavad häid otsuseid ja tulevad väljakutsetega toime.

Sa ei saa olla iseseisev, kui toetud teistele näiteks rahaasjades, sul on probleeme seadustega või lased tööstressil endast võitu saada. See tähendab aga seda, et lastele tuleb juba varakult õpetada, kuidas õigeid otsuseid langetada, kirjutab GalTime.

Iseseisvus tuleb välja teenida

Iseseisvus pole inimeste põhiõigus. Lapsed õpivad iseseisvust läbi käitumise ja otsustusvõime. Iseseisvuse mõte on see, et sa tuled omadega toime. Iseseisvus tähendab, et sa oled suuteline ise otsuseid vastu võtma ja tead, millised on head ja halvad valikud.

Rõhuta lapsele, kuivõrd oluline see on, et ta õpiks oma tegude eest vastutama. Õpeta talle, et iseseisvus tähendab seda, et inimene saab üksi hakkama ja suudab kahe jalaga maa peal seista (ja et 18. aastaseks saamine ei muuda sind maagiliselt veel iseseisvaks). Mida vastutustundlikumalt ja usaldusväärsemalt laps käitub, seda suuremat iseseisvust võiks lapsevanem talle lubada.

Usaldus tähendab iseseisvust

Usaldusväärsed lapsed teenivad välja võimaluse otsuseid ise langetada. Lapsed ei pruugi seda seost alati näha. Nad ei taipa, et kui neid ei saa usaldada mõne pisiasja meeles pidamises, siis ei pruugi neid usaldada ka mõne suurema asja puhul. Räägi lapsele usaldusest. Kui ta käitub usaldusväärselt, siis anna talle rohkem iseseisvust.

Harjutamine teeb meistriks

Iseseisvus seisneb valikutes. Et õppida, kuidas õigeid valikuid teha, peab lapsel olema võimalus valida ja otsuseid langetada. Anna talle palju võimalusi, et ta saaks ise otsustada. Aita tal kaaluda plusse ja miinuseid. Selle tegemiseks...

Alusta väikestest asjadest

Kui annad lapsele rohkem iseseisvust kui ta suudab sel hetkel vastu võtta, siis saadad ta põhimõtteliselt läbikukkumisele. Ära lükka teda basseini sügavamasse poolde, et näha, kas ta oskab ujuda. Paku talle võimalusi, mille vahel valida ja langetada esialgu väikeseid otsuseid. Näiteks lase tal valida, milliseid riideid ta tahab kooli selga panna, millal ta tahab kodutöid teha vms. Ajapikku suurenda tema langetavate otsuste kaalu. Seejärel aita tal...

Punktid omavahel ühendada

Veendu, et laps saaks aru sellest, et väikesed otsused mõjutavad valikuvõimalusi, mida sa talle pakud. Pidevalt järelevalve all tegutsedes ei saa laps vajalikku enesekindlust, et käituda iseseisvalt siis, kui ema valvas pilk on mujale suunatud.

Iseloom mängib olulist rolli

Iseseisvad inimesed on töökad, sõltumatud ja käituvad südametunnistuse järgi. Pea meeles rõhutada lapsele, kuivõrd oluline on iseloom.

Anna talle võimalusi edukas olla ja läbi kukkuda

Kui tahad oodata, kuni oled täiesti kindel, et laps saab üksi hakkama, siis oled selleks ajaks võib-olla juba pensioniealine. Anna lapsele limiteeritult iseseisvust isegi siis, kui sulle tundub, et ta võib läbi kukkuda. Kui kõik läheb hästi, kiida teda. Kui midagi läheb nihu, saad talle öelda: «Tundub, et sa pole veel selliseks iseseisvuseks valmis...» Ja siis võid talle õpetada....

Kuidas oma vigu analüüsida

Laps võib nii mõndagi õppida sellest, kui on langetanud halbu otsuseid või teinud valesid valikuid. Istuge koos maha ja mõelge läbi, mis võis valesti minna. Räägi lapsele riskidest, usaldusest ja vastutusest. Seejärel paku välja, kuidas ta võiks paremaid otsuseid langetada.

Lapse ette valmistamine iseseisvaks eluks on pikaajaline ja astmeline protsess. Lase tal harjutada, lase tal otsuseid langetada ja ajapikku anna talle üha rohkem iseseisvust. Õpeta talle ka seda, et halbadest kogemustest tasuks ka alati midagi meelde jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles