Mehed valetavad kolm korda rohkem kui naised

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Martin Hanson kirjutab ajakirja Psühholoogia Sinule septembrinumbris kuuest ootamatust tõest valetamise kohta. Üks neist on fakt, et mehed valetavad oluliselt rohkem kui naised.

Keskmine mees valetab kolm korda päevas, kokku ligi 1000 korda aastas! Naised seevastu valetavad korra päevas, seega meestest kolm korda vähem. Nii selgus Ühendkuningriikides läbi viidud uuringust. On ka teisi uuringuid, kus öeldakse, et mehed valetavad naistest kaks korda enam või umbes sama palju kui naised, kuid meil ei õnnestunud leida mitte ühtegi uuringut, mis ütleks, et naised valetavad rohkem.

Põhjused, miks mehed valetavad, on üsna praktilised ja lihtsad. Esiteks valivad nad valetamise, sest soovivad «lihtsamat elu». Nende meelest on palju kergem probleem kuidagi kõrvale suunata või ära hämada, et saaks tegeleda olulisega. Naisele on ju palju lihtsam öelda: «Viisin jah prügi välja», kui kuulata pikka epistlit murtud usaldusest. Või valetada, et tööl läks palju kauem, selle asemel et tunnistada: «Olin sõpradega kõrtsis,» mis võib ju suhtesse kiilu lüüa.

Kui naised valetavad peamiselt tunnete kohta (populaarseim neist on see: «Minuga on kõik korras!»), siis mehed kõige sagedamini asjade kohta, mida nad olid lubanud teha (populaarseim: «Jah, ma tegin seda!»).

Raamatu «Little White Lies, Deep Dark Secrets» («Väikesed valged valed, mustad sügavad saladused») autor Susan Shapiro Barashi arvates on meeste ja naiste valed väga erinevad, nii põhjuste kui ka viisi mõttes. Barash seletab seda patriarhaalse ühiskonnakorraldusega, kus võim on enamasti siiski meeste käes ning selle hoidmiseks on vaja kasutada igasuguseid vahendeid, millest üks olulisemaid ongi valetamine.

Raamatu tarvis viis Barash läbi uuringu, mille käigus avastas, et 80 protsenti naisi toetab valetamist juhul, kui see on n-ö tervislik – kui tõe rääkimine teeks kellelegi haiget. Kuna naiste jaoks on väga oluline hoida saladusi, on nad valmis vassima sageli just selle nimel.

Ligi 75 protsenti naisi pidas oma valesid igati õigustatuks. 80 protsenti küsitletud naistest ja meestest arvas, et naised valetavad osavamalt ja edukamalt kui mehed.

Kui naised moonutavad tõde eelkõige selleks, et säästa teiste tundeid, siis mehed kalduvad valetama ennekõike iseenda kohta. Tüüpiline kahe mehe vestlus sisaldab vähemat kaheksat enda kohta käivat valet, nagu selgus Virginia ülikooli psühholoogi ja teadlase Bella DePaulo uuringust.

Missouri psühholoog teadlane Dory Hollander on kirjutanud oma uuringute põhjal isegi raamatu «101 lies Men tell Woman» («101 valet, mis mehed naistele räägivad»), kust selgub, et 85 protsenti mehi ja naisi valetab partnerile oma eelmise või praeguse suhte kohta.

Loe valetamisest pikemalt Psühholoogia Sinule septembrinumbrist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles