Süüria esileedi Asma al-Assad – nüüdisaegne Marie Antoinette?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria esileedi Alma al-Assad
Süüria esileedi Alma al-Assad Foto: AFP / Scanpix

Kui suurem osa maailmast keskendub Süüria presidendi Bashar al-Assadi keemiarelvade rünnakule, siis tema naine Asma al-Assad on ka väiksemaid laineid löönud, tõmmates omale avalikkuse tähelepanu.

Samal ajal, kui president Assad praktiseerib jõulist režiimi, on tema glamuurne naine käitunud, justkui midagi poleks valesti ta on Instagrami vahendusel jaganud fotosid oma heatahte reisist, soetanud kalleid jalavarje ning kogunud maitsekaid kodusisustuselemente, kirjutab Yahoo! Shine.

Presidendipaari Instagrami kontol, mis loodi juulikuus väidetavalt selleks, et koguda avalikkuse poolehoidu pärast riigis toimunud kaheaastast sõda, on ligikaudu 37 000 järgijat ning seal on näha fotosid, kus esileedi tervitab lapsi, kallistab vanureid, hoolitseb haigete eest ja töötab supiköögis. Lisaks leiab kontolt ka fotosid sellest, kuidas president tervitab oma toetajaid.

Juulis viitas USA välisministeerium Assadide kontole, kui «ei midagi enamat, kui põlastusväärne reklaamitrikk». USA välisministeeriumi esindaja Marie Harf ütles NBC News'ile, et «see on vastik, kuidas Assadi režiim kasutab sotsiaalmeediat ilustamaks jõhkrust ja kannatust, mida nad külvavad».

Eelnevalt, 2012. aastal, on meediasse jõudnud ka perekonna isiklikku fotokollektsiooni kuuluvad ülesvõtted sellest, kuidas president, esileedi ja nende kolm last puhuvad üheskoos ära küünlaid sünnipäevatordil, naudivad jalgpallimänge ja jalgrattasõite ning ehitavad lumememmesid.

2011. aastal kirjutas moeajakiri Vogue Asma al-Assadist pika arikli, nimetades naist moeikooniks ja kujutades tema perekonda rahumeelse ning demokraatlikuna. Artikkel kirjutati pärast seda, kui Assadid palkasid suhtekorraldusfirma Brown Lloyd Jamesi oma avaliku imidžit kujundama.

Vogue'is ilmunud artikli pealkirjaks oli «Asma al-Assad: roos keset kõrbe» («Asma al-Assad: A Rose in the Desert») ja seal on kirjeldatud naist glamuurse, noore ja väga šikina. Teda nimetatakse esileedide seas «kõige värskemaks ja külgetõmbavamaks». Naises peituvat haruldane kombinatsioon: ta on sale, pikkade jalgadega iludus, kellel on analüütiline mõtteviis ning kes riietub kavalalt. Artikkel tekitas Süürias palju pahameelt ning Vogue eemaldas lõpuks loo oma veebilehelt.

Ka on kritiseeritud Süüria esileedi ostlemisharjumusi. 2012. aastal, pärast eriti vägivaldset perioodi Süürias, avaldas The Guardian meilivahetuse, millest paljastub proua Assadi suur huvi luksusliku mööbli ja sisekujunduselemendite vastu. Naine olevat soovinud soetada viit lühtrit ühest Londonis asuvast poest, mille hinnaks arvati olevat 420 984 dollarit. Hiljuti avaldatud artiklist selgus ka see, et naine eelistab lääne toitu, tellides seda suurtes kogustes oma perele, et nad ei peaks sööma Süüria toitu.

Armastust lääne toidu vastu võib selgitada fakt, et 38-aastane Asma al-Assad kasvas ja õppis Suurbritannias. Ta lõpetas Londoni King's College'i 1996. aastal, tal on kraad informaatikas ja prantsuse keeles. Enne abiellumist president Assadiga 2000. aastal, töötas naine lühikest aega panganduses. Süüria esileedina astub ta harva avalikkuse ette ega pea ka kõnesid, kuid tema kullaläikene elustiil on alati vastuolusid tekitanud. Näiteks olevat naine hiljuti soetanud 6000-dollarilised kristallidega kaunistatud Louboutini kingad, hoolimata sellest, et tema riigis valitseb vaesus ja vägivald.

Esileedit on lausa nimetatud nüüdisaja Marie Antoinette'iks, sest ta eelistab pillavat eluviisi ajal, mil 19 protsenti süürlastest elavad alla vaesuspiiri (võrdluseks: enne sõda oli see protsent vaid 1).

Ka perekonna võsukesed on paaril korral avalikkuse tähelepanu tõmmanud, ent mitte positiivses mõttes. Väidetavalt nimetas Assadide 11-aastane poeg ameeriklasi Facebookis argpüksideks ning kutsus viimaseid üles Süüriat ründama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles