Kuidas armastada iseennast?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Ta ütles, et armastab mind», «kas sa armastad teda?», «ta vist ei armasta mind enam»... selliseid lauseid kuuleb nii naiste- kui meestevahelistes vestlustes tihti, lisaks veel ka filmides, lauludes, luuletustes, romaanides. Tähelepanu neis lausetes on koondunud ümber müstilise «tema».

Enamiku inimeste küsimused, murekohad ja raskused suhetest rääkides tulenevadki justkui alati partnerist. Aga kui suurt osa mängid siin sina ise? Kas sinuga lihtsalt juhtuvad erinevad sündmused või sa ehk mängid neis ise kesksemat rolli, kui oled siiani taibanud, olles ise see valija ja lubaja kõigele sellele, mis su elus on, kirjutab Alkeemia.

Kui tihti oled ise öelnud või teistelt kuulnud lauseid nagu «ma võiksin olla suhtes veidi leplikum«, «ma soovin osata oma partnerit paremini mõista», «ma proovin edaspidi olla oma partneriga avameelsem, et suurendada meievahelist usaldust»? Esimeste lausete puhul on inimese tähelepanu koondunud partneri iseloomu, käitumise ja soovide ümber. Sellisel juhul tajud, et sinu elu kvaliteet ja suhte heaolu sõltub eelkõige teise inimese võimest vastata su ootustele. See tähendab, et sa ei teadvusta suhtes omapoolset vastutust. Ja seda on raske teha inimesel, kes ei tunneta vastutust, armastust ja väärtuslikkust eelkõige enda suhtes.

Lausete puhul, mis algavad sõnaga «mina», on aga selgesti tajutav, et inimene mõistab, kui suur roll on suhete toimimisel just tema enda suhtumisel ja käitumisel. Ta teab, et kui ta ei ole millegagi rahul, siis tasub kõigepealt vaadata endale otsa ja proovida teha ise midagi teistmoodi.

Armastavad, püsivad ja toimivad suhted saavad alguse eelkõige sinu suhtumisest endasse ja teise inimesse, mitte aga vastupidi. Ja keeruliseks teeb selle praktiseerimise ilmselt asjaolu, et sa ei ole teadlikult oma elus kogenud, kuidas käib armastuse, helluse ja mõistvusega suhtumine iseendasse. Ja seejuures pean silmas tervet enese väärtustamist, austamist ja armastamist, mida meie ühiskonnas aetakse tihti segamini selgelt egotsentrilise käitumisega, mida iseloomustavad enese teistest ettepoole asetamine, enda vajaduste katmine teise inimese vajaduste arvelt ja suhtlusstiili eneseõigustamine-eitamine-manipuleerimine kasutamine.

Terve, loomulik ja harmooniline enesearmastus on aga sooja, meeldiva ja usaldusväärse inimese tunnus, kes oskab võrdselt hoolitseda nii enda kui ka oma suhete eest teiste inimeste ja maailmaga. Ta loob ja kiirgab armastust ka enda ümber, mitte ei ela teiste arvelt, ei kasuta kedagi ära ega sea oma elukvaliteeti sõltuvusse teistest inimestest.

Alljärgnevalt on välja toodud mõningad tunnusjooned inimestest, kes on õppinud ennast armastama ja väärtustama.

Piisavas enesearmastuses elav inimene:

  • adekvaatne enesehinnang
  • ennast väärtustav
  • on võtnud 100 protsenti vastutuse oma elu eest
  • usub enda võimetesse ja vajalikkusesse
  • langetab otsuseid armastuse, usalduse ja rahu pinnalt
  • rahulik, naeratav, stabiilne
  • ennast ja teisi usaldav
  • maailma suhtes avatud meeltega
  • tunnetab oma tegevuse väärtust ise
  • minapilt on selgepiiriliselt tajutav
  • vaimselt ja füüsiliselt terve, positiivsust kiirgav, energiat andev
  • tegutseb sisetunde ja siseajendite toel
  • keskendub rahulolule, mitte edukusele
  • tunnetab armastust endas ja kiirgab seda
  • on ennast kehtestav
  • on orienteeritud koostööle
  • tajub ressursside paljusust ja tõmbab enda ellu kõik vajaliku.

Kuidas saada piisava enesearmastusega inimeseks? Selleks tuleb esimese asjana koondada kokku oma tähelepanu, mis on igal pool su elus laiali ja fokuseerida see endale. Armastus võrdub tähelepanuga.

Viis võimalust, kuidas suurendada armastust, hoolivust ja austust enese vastu

1. Võta paber ja pliiats. Hinda viit tähtsaimat suhet selliselt, et märgid plussi nende juurde, kus tunned end väärtustatuna, õnnelikuna ja tõeliselt märgatuna ning miinus sinna, kus tunned end piiratuna, ahistatuna, ebamugavalt. Seejärel vähenda aja panustamist miinusmärgiga suhetesse, neist lõpuks päriselt loobudes.

2. Leia iga päev üks tund aega ainult enese jaoks, tehes midagi tõeliselt nauditavat selliselt, et sinna ei ole kaasatud ühtegi teist inimest - valmista endale aroomivann küünaldega; mine ujuma-ratsutama-metsa; loe tund aega oma lemmikraamatut, unustades kõik kohustused; säti end pikalt ja mine välja jalutama; tee endale oma lemmikmuusika playlist; lülita telefon keset päeva välja ja mine rattaga sõitma. Teisisõnu, tee asju, mida ise enim naudid selliselt, et korraldad need endale ise, ei kaasa teisi inimesi ja valdavalt võiksid need asjad olla tasuta või maksta sümboolse summa. Ja tee niimoodi iga päev.

3. Õpi ja harjuta «ei» ja «jah» välja ütlemist lähtuvalt su enda soovidest ning väldi teiste inimeste soovide ette aimamist, nende eest mõtlemast ja nende tunnetega ette arvestamist. Kui tunned, et sulle midagi meeldib või soovid osaleda, ütle «jah», kui ei, ütle «ei», ilma end välja vabandamata või pikalt põhjendamata.

4. Püüa vähehaaval loobuda vajadusest olla ülitubli ja teistele meele järele. Kui oled perfektsionist ja armastad kõike viimistleda, siis harjuta asjade pooleli ja segamini jätmist nii, et teed selle asemel midagi muud ja õpid seda nautima, ilma end süüdistamata või end tegevuse poolelijätmise eest nuhtlema. Kui oled seda tüüpi, et sul on just raske asju lõpule viia, siis loobu meelelahutusest seni, kuni teed asja lõpuni-esitad-annad üle ja teadvusta eneses see tunne, kui saad tehtu valmis enne tähtaega, õigeks ajaks või saad positiivse tagasiside osaliseks.

5. Hakka end võrdlema enda, mitte teistega. Kas oled täna armastavam, hellem, mõistvam kui aasta tagasi? Kas mõistad oma sõnade, tegude, suhtumise tagajärgi endale ja teistele täna selgemalt kui aasta tagasi?
Kas teed iga päev midagi väikest, mis näitab, et oskad ennast hoida – leiad aega korralikuks lõunaks, sööd tervislikku toitu, kannad õiget rõivanumbrit ja endale sobivat stiili, kas väljendad nii oma sõnas kui mõttes tänulikkust selle kõige eest, mis su elus on täna paremini võrreldes eilsega?

Kui hakkad tegelema teiste inimeste asemel endaga, võid märgata peatselt kolme olulist muutust – enesetunne hakkab paranema, tervis muutub heaks ja suhete kvaliteet muutub rahuldustpakkuvamaks. See kõik tekib hetkest, mil otsustad, et sina ise oled oma elu peaosas, võimeline selle kõiki aspekte soovi korral muutma ning õpid nautima oma elu ilusaks loomise vastutust, millega kaasenevad suurenenud vabaduse-, õnne- ja rahutunne.

Armastage ja hoidke kõigepealt iseend, et oskaksite siis sama pakkuda oma kallitele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles