Näpunäiteid vanemale, et koolilapse elustiil oleks tervislik

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kooli ajal vajab laps kõige rohkem energiat, armastust, tähelepanu ja vajalikke toitaineid, et ta saaks areneda just nii nagu vajalik. Toitumisspetsialist Lizete Māldere räägib Emmede Klubis, millele lapse igapäevaelus tähelepanu pöörata.

Päevarežiim

Mitmekesine aktiivsus ja päevarežiim aitavad lapsel paremaid tulemusi saavutada.  Väga oluline on, et laps saaks regulaarselt täisväärtuslikku sööki, käiks trennis, teeks õigel ajal kodutööd ära ja õhtul saaks terve pere koos õhtusööki süüa. Uni, mis võiks olla 8-10 tundi, on kooliajal eriti oluline.

Füüsiline aktiivsus

Koolilaps peaks saama iga päev vähemalt 60 minutit füüsilist koormust. Selleks sobivad näiteks tantsimine, korvpall või jalutuskäigud sõpradega. Treeningu ajal toodab keha endorfiine, mille tulemusel tunneb laps ennast enesekindlamalt, emotsionaalselt stabiilsemalt ja positiivsemalt. Lisaks on regulaarne treenimine tervisele kasulik, kompenseerides ka ebatervislikemate suupistete söömise. Tihti on õpilaste ülekaalu põhjuseks vähene füüsiline koormus ja seetõttu tuleks menüü eriti hoolikalt üle vaadata. Tuleb meeles pidada, et kõik sissesöödud kalorid saaks ka ära kulutatud. Kui trenni on vähem, peaks ka vähem sööma.

Perekond

Laps on kodu peegel. Ta matkib seda, mis tema ümber toimub. Seetõttu ei saa me oodata, et laps oleks füüsiliselt aktiivne või toituks tervislikult, kui meie ise seda ei tee. Väga hea oleks, kui pere saaks vähemalt hommikusöögi- ja õhtusöögilauas koos istuda ja süüa. Kasvavale kehale on vaja täisväärtuslikke toitaineid ja emotsionaalset toetust.

Meelespidamiseks:

  •     Eelistage täisteratooteid ja kiudainerikkaid toitusid - täisterapasta ja -puder, ka täisteramuffinid ja -küpsised, tatar, pruun riis. Süsivesikud on eriti tähtsad kui laps teeb trenni, sest need on energiaallikad. 
  •     Hoia puu- ja köögiviljad käeulatuses, näiteks köögilaual või diivanilaual ja lisa neid ka söögikordadesse. Puu- ja köögiviljadest saadavad antioksüdandid ja vitamiinid tugevdavad immuunsust.
  •    Liha ja piimatooteid võiksid olla looduslike maitseainetega maitsestatud. Need valgurikkad tooted on vajalikud, et laps saaks kasvada ja areneda.
  •     Nii palju kui võimalik, vali isevalmistatud ja värskeid toitusid. Kasulik on toidule lisada ka oliiviõli (näiteks salatitele).
  •     Jälgi, et toitumine oleks regulaarne. Hommikusöök on kooliealisele lapsele päevas kõige tähtsam söögikord.

Maiustused

Maiustused meeldivad lastele väga. Nendest on raske keelduda ja aeg-ajalt võibki neid ilma südametunnistusepiinadeta endale lubada. Näiteks võib maiustusi süüa pärast füüsilist aktiivsust. Võib juua ka klaasi magusat mahla või süüa mõned kommid. Aga parem on siiski vältida igapäevast televiisori taga kommide ja krõpsude söömist. Sobilikum on näiteks isetehtud jäätis, milles on rohkem vajalikke toitaineid. Kui kaal tõuseb, on soovituslik maiustused jätta ainult nädalavahetusteks ja erilisteks pidustusteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles