Uuring: edukad naised hirmutavad mehi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Teaduslik uuring tõestas seda, mida paljud meist isegi aimasid – mehed tunnevad hirmu eduka naise ees.

Psühholoogid Kate Ratliff Florida ülikoolist ja Shigehiro Oishi Virginia ülikoolist viisid 896 osalisega läbi eksperimenti, et näha, kuidas mõjutab naise edukus heteroseksuaalseid mehi. Uuringu tulemused avaldati ajakirja Journal of Personality and Social Psychology augustinumbris, vahendab Huffington Post.

Ühes eksperimendis palusid uurijad 32 paaril osa võtta testist, mis pidi väidetavalt mõõtma nende intelligentsuse taset. Tegelikult neid teste ei hinnatud, aga katsealustele väideti, et nende partneri tulemused jäid kas 12 kõige kõrge parema tulemuse hulka või 12 kõige kehvema tulemuse hulka. Pärast seda kui meestele tutvustati nende naiste väljamõeldud intelligentsustesti tulemusi, mõõdeti kaudse enesehinnangu testi abil, kuidas tulemustest teada saamine meestele mõjus. Nagu oligi oodata, tundsid ebakindlamalt end need mehed, kelle naine sai väidetavalt testis väga head tulemused.

Teiste eksperimentide tarbeks paluti 657 osalisel läbida üks veebiküsitlus. Meesosalistel paluti meenutada aega, mil nende naine oli viimati mingil alal (kas vaimse võimekuse või muude näitajate poolest) väga edukas. Sellele järgnes kaudne enesehinnangu test. Tulemused näitasid, et olenemata naise edu laadist tundsid mehed end pärast sellele mõtlemist halvasti. See seos tuli kõige rohkem esile just selliste alade puhul, kus mees ise oli läbi kukkunud.

«On arusaadav, miks mees tunneb end kehvasti siis, kui ta naine saab millegagi paremini hakkama kui tema. Näiteks võib tuua kas või kaalulangetamise,» märkis Radcliff. «See uuring näitas aga ilmekalt, et mehed tõlgendavad partneri edukust enda läbikukkumisena, isegi kui nad otseselt omavahel ei konkureeri.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles