Kuidas sünnitushirmust üle saada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hirm millegi uue ja tundmatu ees painab raseduse lõpus enamikke naisi. Kuidas hirmust sünnituse ees üle saada, rääkis Emmedeklubile Riia sünnitusmaja ämmaemand Agita Laksa.

Ühelt poolt on suur soov, et kõik lõppeks hästi. Ema tahab kiiresti oma beebiga kohtuda, aga selleks peab sünnitama, mis on paljude naiste jaoks uus ja tundmatu kogemus. Need emad, kes on juba sünnitanud, aga kõik pole läinud päris nii, nagu oodatud, kardavad samuti, et halb kordub uuesti. 

Ära kuula hirmujutte 

Raseduse ajal imab naine nagu käsn kõiksugust informatsiooni, mis puudutab rasedust ja sünnitust. Kahjuks pole kõik see informatsioon, mida sugulased, tuttavad ja internet jagavad, sünnitaja kõrvadele. Enamasti kajastatakse internetis pigem negatiivset ja positiivset võetakse enesestmõistetavana ning palju sellest ei räägita. Nõnda need hirmud tekivadki. 

Valmistu sünnituseks, kuulates «õiget» informatsiooni!

Sünnituseks on kindlasti vaja ette valmistuda. Seda olenemata sellest, kas tegu on esimese või mitmenda sünnitusega. Kui esimese raseduse puhul on veel kõike päris keeruline ette kujutada ja võib-olla kohati ei teagi, millist informatsiooni oleks vaja teada, siis  teise rasedusega naised juba teavad, mida küsida. Sünnituse jaoks on oluline koguda korrektset informatsiooni hingamise, partneri rolli, sünnitusasendite ja palju muu kohta. Mida rohkem rase naine teab, seda kindlamalt ta ennast tunneb. Loomulikult on tal endiselt küsimusi, aga kui ta rohkem teemat valdab, on tal ka lihtsam teistele selgeks teha, mida täpsemalt teada tahab. 

Hea partnerlussuhe aitab hirmust üle saada

Siinkohal on väga tähtis ka naise igapäevaelu, suhte ning sotsiaalse elu aspektid. Kõik need mängivad sünnituse juures tähtsat rolli. 

Kui mees tuleb sünnitusele kaasa, on see naise jaoks väga toetav. Samuti loeb, kui stabiilne on naise ja mehe vaheline suhe igapäevaselt. Teiste toetus on väga tähtis. 

Küsi küsimusi!

On tähtis teada, et raseduse ajal ei ole olemas liiga ebaolulisi või rumalaid küsimusi, mille küsimist tuleks karta. Mida rohkem rase naine küsib, seda rohkem ta õpib ja sellevõrra enesekindlamaks muutub. 

Vali enda jaoks sobiv ämmaemand

Sünnituse puhul on ka mugav keskkond väga tähtis. Õige sünnitusmaja ja ämmaemand peaks tekitama usaldust ja turvatunnet. Kui rasedal naisel on ämmemand, keda ta saab usaldada, tunneb ta ennast turvalisemalt ja hirm väheneb. 

Valu esinemine ei ole veel maailma lõpp, see on normaalne 

Valu on sünnituse paratamatu osa. Enamik naisi ütleb sünnitusel mingi hetk, et neil on valus. Mõnel on raskem, mõnel kergem. See on individuaalne. Kui sa kardad valu, on olemas ka erinevaid valuvaigisteid. Kõige tähtsam on sünnitusel rahulikuks jääda ja hingata!

Kui sul ei lähe esimesel sünnitusel kõik päris nii nagu sa loodad, ära arva, et see teisel korral kordub

Emade jaoks, kes on juba eelnevalt sünnitanud, on tähtis aru saada, mida nad kardavad. Kui hirm endale lahti ja selgeks mõelda, on võimalik sellega tegeleda. Kui esimene sünnitus läks raskelt, ei tähenda see, et järgmisega samuti läheb. Oluline on endasse ja ennast ümbritsevatesse inimestesse uskuda!

Sünnitus ei ole kerge töö, aga see on palju kergem, kui sa ise usud, et sa seda suudad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles