Õpi itaallastelt, kuidas nautida toitu!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sophia Loren 1955. aastal Stockholmi suunduvas rongis.
Sophia Loren 1955. aastal Stockholmi suunduvas rongis. Foto: KARY LASCH/ScanPix

Seksisümbol Sophia Loren on väidetavalt öelnud: «Kõike, mida sa näed, võlgnen ma spagettidele.» Isegi kui ta sellist lauset tegelikult kunagi öelnud ei ole, illustreerib see lause väga hästi itaallannade suhtumist toitu.

Itaallased on tuntud oma ülimalt hoolitsetud välimuse poolest, mida nimetatakse la bella figura. See tähendab seda, et nad soovivad alati näidata oma parimat poolt. Kuid sellest hoolimata on nende suhtumine toitu meie omast oluliselt teistmoodi. Söömine pole vajadus, ega ka pahe. Söömine on eluviis, kirjutab Huffington Post.

Seda suhtumist jagavad mehed ja naised kõikides eluvaldkondades. Maailma parimaks naiskokaks valitud Nadia Santini on öelnud, et toidu keel on universaalne ning süüa tehes soovid sa luua rõõmu ja tervist. Kuidas suhtuda toitu nii nagu itaallased seda teevad?

Toit on osa sinu elustiilist
Itaallased usuvad, et toidu peamine mõte on lohutada, hellitada ja teha rõõmu. Söögi tegemiseks võetakse aega, seda nauditakse ning hiljem süüakse mõnuga. Selleks, et sa saaksid toitu armastada, pead sa seda nautima.

Investeeri toorainesse
Sa saad vaid seda, mille eest sa maksad. Keskmine itaallane kulutab oma sissetulekust 14,7 protsenti toidule, keskmise ameeriklase puhul on see näitaja 6,9 protsenti. Hoolimata sellest on Itaalias vähem ülekaalulisi ja suhkruhaigeid. See näitab selgelt, et värske ja kvaliteetse toidu tarbimine on investeering tervisesse.

Söö kohalikku ja hooajalist toitu
Mida lähemalt on sinu toidu tooraine pärit, seda parem. See jõuab sinuni kiiremini ning kuna see ei pea pidama vastu pikka transportimist, on see värskem, parema maitsega ja tõenäoliselt ka vähem mürgitatud.  

Valmista lihtsaid toite
Itaallaste jaoks on söömiseks parim koht kodu. Nad valmistavad lihtsaid toite, mis ei vaja palju vaeva, sest nad on endale selgeks teinud toiduvalmistamise põhialused, milliste toiduainetega millised protsessid toimuvad. Neid asju teades on võimalik ilma igasuguse loomingulisuseta teha väga häid toite ning mida kindlamini need põhialused selgeks on saanud, seda rohkem saad sa edaspidi olla toidu valmistamisel loominguline.

Võta söömiseks aega
Söömine tundub tihti olevat justkui kohustus, mida tuleks teha nii kiiresti kui võimalik, et ülejäänud päev vastu pidada. Kui sa võtad aega, et toitu nautida, saad sa terve hulga positiivseid emotsioone, sul on toitu lihtsam seedida ning samas tajud sa ka paremini seda, millal su kõht päriselt täis saab. Itaallased austavad ja naudivad oma toitu ning nende puhul on tavaline, et nad võivad üht einet kolm tundi järjest nautida.

Seltskonnas söömine muudab su toidu paremaks
58 protsenti ameeriklastest söövad igapäevaselt üksinda ning sageli ei naudi oma toitu. Kuid koos teiste inimestega laua taga istudes sa ka suhtled, mis paneb sind su söömise tempot aeglustama ja nautima. Samuti leiavad itaallased, et kui sa valmistad seltskonnale toitu, annad sa igal korral neile tükikese endast, oma südamest, oma armastusest ja kirest, sest just kirg toidu vastu on see, miks nad armastavad süüa teha. Isegi võileiba peaksid sa armastusega tegema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles