Eesti kokteilimeister, kes töötab tuntud Briti telekoka alluvuses

Tiit Efert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Steven Karp
Steven Karp Foto: Renee Altrov

Tallinnast pärit Steven Karp töötab Jamie Oliveri Birminghamis asuvas Itaalia restorani baaris ja pakub pidevalt puupüsti restoranis klientidele parimaid jooke.

Steven on Tallinna poiss, kes lõpetas edukalt Gustav Adolfi gümnaasiumi ja kandideeris Tartu Ülikooli juurat õppima. Ühel ilusal suvepäeval helistati talle ülikoolist ja tal tuli anda vastus, kas ta läheb sinna õppima või mitte. Valik oli raske. Kui ikka pinniti, et kas ei või jaa, siis Steven vastas ühtäkki, et kui on vaja kohe vastata, siis las olla ei. Kindla tulevikusihita noormehele soovitas sõber minna õppima University College Birminghami hotellindust ja turismi, ja nii see läks...

Tallinnas puhkamas olev Steven saabub kohtumisele dressikas ja teksastes. «Mõtlesin, mida selga panna, et nagu ikkagi intervjuu, aga otsustasin laheda ja vaba Jamie stiili kasuks,» mainib ta õhinal. Tal pole kunagi olnud kindlat sihti just tuntud Briti telekoka alluvusse tööle saada. Olles olnud erinevates paikades tööl ja praktikal, soovitati Stevenil ühel hetkel Jamie Itaalia restorani oma CV viia. «Ma olin ühe korra seal söömas käinud. Soovitati sinna minna. Täiesti lambist,» räägib Steven.

Tema sõnul sõltub töölesaamine sellest, kes sind restoranis vastu võtab ja kellele õnnestub CV üle anda. Kui annad kellelegi suvalisele töötajale, võib see kortsutatult kiiresti prügikasti lennata. Steveni võttis aga vastu juhataja isiklikult, kes kutsus ta proovipäevale ja nii oligi töökoht olemas.

Kui noormees Birminghami kolis, elas ta ühiselamus, mida nimetab ka lahedaks kohaks. Aga korter on odavam. Nüüdsest jagab ta korterit sõbraga kahekesi. Majas on ka jõusaal. See asub kesklinnas ja bussiga pole vaja sõita. Kuigi vaba aega tal on, siis sel ajal baari ta kohe kindlasti ei kipu. «Töö on ikka füüsiline. Kodus teleka ette ja siis magama,» sõnab Steven.

Päris niisama Tallinnast Inglismaale lennata ja töökohta nuiama hakata Steven siiski ei soovita. Eeldatakse ikka mingit kogemust ja kindlasti hinnatakse ka korrektset keeleoskust. Kui rääkida kogemustest, siis ega vanu harjumusi ka väga kõrgelt ei hinnata, sest töötajaid tahetakse n-ö nullist välja õpetada. 

Eelnev õppimine antud erialal tuleb kasuks, aga on neidki, kes alustavad väga madalalt, nõudepesijana, ja liiguvad järk-järgult ülespoole. Näiteks kelnerite hulgas on palju itaallasi, nad on jutukad, temperamentsed ja neile see amet sobib. Lähinaabritest töötab restoranis ka paar leedukat. Kokku on restoranis poolsada töötajat. Kelnereid on neist pooled, baaris kuus, ülejäänud köögis.

Steven soovis esialgu tööd saada küll kelnerina, kuid et ta oli varemgi baaris töötanud, tehti ettepanek leti taga tööd teha. «Võtsin selle vastu, kuigi tean, et osakondade vahel seal eriti liikumisi ei ole,» räägib Steven. Küll on aga tema sõnul võimalik liikuda Jamie restoranide vahel üle maailma. Hiljuti avas Jamie uue restorani Singapuris ja paljud on läinud tööle Jamie restoranidesse Austraalias.

Steven tunnistab, et Jamie on kokkade jaoks suur iidol, baaris mõnevõrra vähem. Kuid see-eest on ka baaris kokteilide tase väga kõrge. Kõik kokteilid on otsast lõpuni ise tehtud. Ise valmistatakse ka suhkrusiirupid, mida on kokku kaheksa erinevat. «Klientidele meeldib,» kinnitab Steven. Tema sõnul on tal võimalus pakkuda välja ka oma kokteile. Kui see kollektiivile meeldib ja seda ka hiljem ohtralt juuakse, ootab baarmeni preemia.

Milline on Jamie restorani töökorraldus, mis kell britid juba baari tulevad ja mida Steven arvab Tallinna baaridest loe edasi ajakirja Jamie värskest numbrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles