Video: kaksikrasedus ja igapäevaelu kahe beebiga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Beebiootele jäädes on kõik emad väga ootusärevad ja õnnelikud, kuid milline võib olla üllatus, kui sa saad teada, et ühe beebi asemel on tulemas lausa kaks!

Naistearst Külli Erlang räägib Emmedeklubi videos, kaksikraseduse tekkeks on kaks võimalust:

Disügootsed ehk kahe munaraku kaksikud
Emal tekib kaks munarakku, mis viljastatakse eraldi. Mõlemal lootel on oma platsenta. Need kaksikud võivad olla ka eri soost - poiss ja tüdruk. 2/3 kaksikutest on erimuna kaksikud.

Ühe munaraku kaksikud ehk monosügootsed
Viljastub üks munarakk, mis jaguneb kaheks embrüoks.

Sõltuvalt, milliste kaksikutega on tegu, tehakse raseduse ajal veidi rohkem kui muidu. Kindlasti märgitakse see ka rasedakaarti.

Kaksikraseduse puhul esineb sagedamini erinevaid väärarenguid, mida raseduse ajal otsitakse ja jälgitakse. Kaksikraseduste puhul esineb emal sagedamini preeklampsiat, ja raseduse aegset diabeeti. Kaksikraseduste puhul on alati suurem risk enneaegseks sünnituseks . 50 protsenti kaksikutest sünnib enne 37. nädalat ja sellega peab arvestama.

Ema saab jälgida laste liigutusi, emaka toonuseid, kokkutõmbeid ja tupevoolust. Kui tekib mingisugune kõrvalekalle või mure, peaks rase valvearsti poole pöörduma.

Kaksikute puhul sõltub sünnitusviis sellest, millist tüüpi kaksikutega on tegu, millises asendis nad sünnituse alguses ema kõhus on ja kuidas on rasedus kulgenud.

Seda, kas ema saab ise sünnitada või on vajalik teha keiserlõige, otsustab rasedust jälgiv naistearst. Isesünnituse puhul võib mõnikord osutuda vajalikuks sünnituse esilekutsumine enne õiget aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles