Rasedusjärgne keha ja «beebikõht»

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hertsoginna Catherine ja prints William Cambridge'i printsiga.
Hertsoginna Catherine ja prints William Cambridge'i printsiga. Foto: SCANPIX

Lisaks beebi eest hoolitsemisele mõtlevad värsked emad ka sellele, kuidas saada tagasi oma sünnituseelne vorm. Väga palju hämmingut ja muret võib tekitada varasemast palju suurem kõht.  Kas ja kuidas on võimalik kõht endisesse vormi saada?

Raseduse ajal suureneb koos beebi kasvamisega ka emakas märkimisväärselt, kirjutab Emmedeklubi. Pärast sünnitust muutub emakas jälle väiksemaks, kuid mitte päris nii väikseks kui see oli enne rasedust. Peale sünnitust kaalub emakas sama palju, kui see kaalus umbes 16. rasedusnädalal.

Et rasedusejärgselt on enamikel naistel väike kõhuke ees. Pärast sünnitust jätkab emakas kahanemist, kaaludes esimesel nädalal peale sünnitust umbes 500g, teisel 350g ja kolmandal juba 250g. Umbes 5-6 nädalat peale sünnitust kaalub emakas 50g.

Emaka kokkutõmmetele aitab kõige paremini kaasa imetamine. Lapse imetamine paneb naise keha oksüdotsiini tootma, mis aitab omakorda emakalihastel kokku tõmmata. Mõnikord soovitavad mõned sünnitusmajad hoida peale sünnitust mõnel korral päevas kõhu peal jääkotti.

Raseduse ajal venivad kõhulihased koos kasvava kõhuga ning vajuvad veidi külgedele laiali. Loomuliku sünnituse puhul taastuvad need ajapikku.

Kui kõht ei ole paari kuu jooksul taastunud, võiks appi võtta erinevad kõhulihaste harjutused. Alustada võiks umbes 6-8 nädalat peale sünnitust lihtsamate harjutustega. Pinguta kõhtu väljahingamisel, hingates maksimaalselt välja. Korda 10-15 korda. Enesetunde järgi võid seda harjutust juba kohe peale sünnitust vaikselt tegema hakata. Keisrilõike puhul tuleks kõhulihase harjutustega vähemalt 3 kuud oodata.

Mõnel juhul aitab lihastel taastuda spetsiaalse vöö kandmine peale sünnitust. Paremaks tulemuseks on hea bandaaži juba enne sünnitust kandma hakata. Vööd võiks kanda viimasel raseduskuul kuni 6-8 nädalat peale sünnitust. See ei aita mitte ainult lihastel taastuda, vaid vähendab ka seljavalu.

Kui kõhulihased on üksteisest liiga kaugele nihkunud ja kõht on ikka suur, aitab viimase lahendusena seda leevendada ka ilukirurgia, mille käigus lihased üksteisele jälle lähemale tuuakse. Kuid seda protseduuri saab ette võtta vaid juhul, mil laps enam rinnapiima ei tarbi ning kui sa oled kindel, et rohkem lapsi ei taha.

Ka rasedusaegne hormoonide muutumine suurendab nahaalust rasvkudet. Lisaks kõhule tekib rasva ka puusadele ja rindadele. See kaitseb last väliskeskkonna kahjulike mõjude eest. Rasvkihi paksus ja raseduse ajal kogunenud kilod olenevad ka ema rasedusaegsest toitumisest.

Dieetidega tasuks siiski ettevaatlik olla. Oluline on, et nii ema kui ka laps kõik vajalikud toitained, mineraalid ja vitamiinid kätte saaksid. Kaks kuud pärast sünnitust võid hakata taas spordiklubi külastama. Kuid trennid ei tohiks kohe olla liiga intensiivsed ja väsitavad.

Lisaks veninud kõhulihastele võivad osadel rasedatel tekkida kõhule ka venitusarmid. Venitusarmid päris ära ei kaogi. Kõige parem on nende ennetamiseks umbes 16.rasedusnädalast nahka spetsiaalsete kreemidega määrima hakata. Lisaks võid ka päripäeva kõhtu õrnalt igapäevaselt masseerida. Aidata võib ka vaheldumisi sooja ja külma duši võtmine. Alguses on venitusarmid lillakad, hiljem muutuvad need heledamaks.

Iga naine on erinev. Mõnele ei aita ka kõige kallimad kreemid, sest naha loomulik elastsus ei ole hea. Kuid on ka vastupidiseid juhtumeid. Emal kasvab kõht väga suureks, ta pole ennast kordagi kreemitanud ja pääseb ilma ühegi armita.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles