Mida teha, kui mudilane ei taha oma mänguasju teistega jagada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps on edaspidi lahkem, kui teda ei sunnita asju ära andma.
Laps on edaspidi lahkem, kui teda ei sunnita asju ära andma. Foto: SCANPIX

Cornelli ülikooli teadlased leidsid, et laps muutub lahkemaks, kui talle anda mänguasjade jagamisel valikuvõimalus.

Teadlaste sõnul on valiku ees seistes lapsel võimalus näha end paremas valguses – kui ta näeb end inimesena, kes on lahke ja armastab oma asju teistega jagada, muutub ta tõenäoliselt tulevikus veelgi vastutulelikumaks, kirjutab teadus.err.ee.

Halvasti võib aga mõjuda lapsele see, kui teda jagamise eest premeeritakse, sest nõnda ei näe ta ennast lahkena vaid tajub end kui tegelast, kellele ei meeldi jagada ja keda peab seda tehes eraldi premeerima.

Kuigi võiks arvata, et kord juba oma asju teistega jaganud laps võiks edaspidi olla kitsim, siis katsetega selgitasid teadlased välja, et korra juba ennast ohverdavalt kellegagi asju jaganud laps jagab ka hiljem ja teeb seda veelgi lahkemalt.

Seega, kui tekib olukord, mil laps on sunnitud oma vara teistega jagama, lase tal valida, mida ja kui palju ta ära annab – järgmine kord on ta juba lahkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles