Rakendusprogramm, mis tõlgib beebi nuttu

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebide puhastuslapid võivad tekitada ägeda lööbe.
Beebide puhastuslapid võivad tekitada ägeda lööbe. Foto: SCANPIX

Beebid nutavad palju. Nutu abil üritavad nad mõista anda, et on väsinud või näljased, tunnevad end ebamugavalt või suisa põduralt.

Mõnikord nutab tita vahet pidamata ja isegi arst ei pruugi mõista, kas selle põhjuseks on midagi tõsist või mitte. Seetõttu panid Browni ülikooli teadlased pead kokku ja lõid beebi nuttu analüüsiva rakendusprogrammi, mille abil saab kõigi lootuste kohaselt tulevikus beebi nuttu «tõlkida», vahendab Business Insider.

Programm suudab nutus eristada väiksemaidki erinevusi, mis jäävad inimkõrvale tajumatuks. Need helid annavad märku, kas beebile teeb muret mingi olukord või on tegu neuroloogilise probleemiga.

Analüsaatori arendamisega on Browni ülikool koostöös Rhode Islandi naiste- ja lastehaiglaga tegelenud viimased kaks aastat. Praegu ei ole veel rakendusprogramm sellisel kujul valmis, et seda saaks nutitelefoniga kasutama hakata. Järgmise sammuna tehakse see kättesaadavaks uurijatele kogu maailmas, et beebide nutu uuringule kaas aidata. Tulevikus võib programm aidata arstidel kiirelt avastada tõsiseid terviseprobleeme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles